Sverige utklassade Sydkorea i den andra kvalmatchen till OS. Foto: Bildbyrån

Damkronorna en match från OS – utklassade Sydkorea med 15-0

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna är en match från OS i Peking efter att ha kört över Sydkorea med 15-0 i den andra kvalmatchen.

Matchen avgjordes redan i en galen förstaperiod, som Sverige vann med hela 7-0.

Imorgon väntar gruppfinal mot Frankrike – svensk seger där och OS-biljetten är klar.

Sverige hade inga som helst problem att besegra Sydkorea i den andra gruppspelsmatchen i OS-kvalet.

Matchen var avgjord redan efter första perioden. Sverige hade 2-0 redan efter tre minuter och klev iväg till 7-0 efter 20 minuters spel.

Damkronorna

Sverige gjorde flera snygga mål, där målet fram till 6-0 var extra snyggt. Lisa Johanssons diagonalpassning rakt igenom Sydkoreas zon hittade Linnea Hedin som satte pucken i mål.

– Wow, vilken macka! Lisa Johanssons passning diagonalt, vill du ha smör, ost och skinka på den mackan?, utbrister SVT-experten Nils Ekman i SVT:s sändning.

Det var fullständig utklassning, och att Sydkorea hade sitt första skott på mål i den elfte minuten i andra perioden säger det mesta om den svenska överlägsenheten.

Nära målrekordet

Sverige hade 11-0 efter två perioder efter att bland annat Felizia Wikner Zienkiewicz gjort hattrick – och gick för att nå svenskt målrekord i en tävlingsmatch på landslagsnivå, som är 16-0 mot Storbritannien från 1990-talet.

Hoppet tändes när Emma Nordin fullbordade sitt hattrick till 14-0 och när Johanna Fällman satte 15-0.

Men fler mål blev det inte.

Och på tal om rekord. Matchen sågs av 1 402 åskådare i Coop Norrbotten Arena i Luleå, vilket är lika med nytt publikrekord för Damkronorna i en match i Sverige. Det tidigare rekordet låg på 1 140 åskådare.

Nu väntar en direkt avgörande gruppfinal mot Frankrike imorgon. Som precis som Sverige är obsegrat efter att ha besegrat Slovakien med 3-1 under lördagen. Ett Frankrike som Sverige besegrade med 8-0 i en träningsmatch inför turneringen.

Svensk seger där, och Sverige kan boka in sin resa till Peking-OS i februari.

– Sverige kommer sättas lite mer på prov imorgon, men i den bästa av världar ska de även vinna den matchen ganska komfortabelt. Och det är en jätteviktig match för Sverige, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet