Emma Nordin gjorde ledningsmålet när Damkronorna besegrade Slovakien. Foto: Bildbyrån

Svensk drömstart i OS-kvalet – nollade Slovakien

Sverige fick en drömstart på OS-kvalet efter seger med 3-0 mot Slovakien.

Och det var rutinerade Emma Nordin som satte tonen med sitt viktiga ledningsmål i första perioden.

– Det var väldigt skönt att få ett bra utgångsläge inför den andra perioden, säger Emma Nordin till SVT Sport.

30-åriga Emma Nordin är en av den svenska truppens mest rutinerade spelare och en av dem som ska gå i bräschen när Sverige är favoriter att ta sig vidare till OS i kvalet på hemmais i Luleå. Nordin som till vardags spelar i den ryska ligan, men som häromdagen skrev ett korttidskontrakt med sin förra klubb Luleå.

Nordin gjorde också det första målet i sin 204:e landskamp, när hon sköt 1-0 med blott 16 sekunder kvar av den första perioden.

Damkronorna

– Det bästa finns ändå kvar, sa Nordin i periodpausen efter den första perioden.

Och bättre skulle det också bli för svensk del. Även att mittperioden blev mållös – och där Slovakien tvingade den svenska målvakten Sara Grahn till några vassa räddningar.

Avgjorde i tredje perioden

Men Sverige kunde till slut avgöra matchen i den tredje perioden. Redan i första minuten i den tredje perioden styrde Felizia Wikner-Zienkiewicz in 2-0. Moralen hos Slovakien sjönk och åtta minuter senare kunde även Josefine Bouveng göra matchavgörande 3-0.

Svenske förbundskaptenen Ulf Lundberg var lättad efter segern i öppningsmatchen.

– Det var jättestarkt av tjejerna att vinna. Sättet vi äter oss in i matchen och har tålamod är väldigt bra, säger Ulf Lundberg efter matchen.

I den andra matchen i gruppen vann Frankrike mot Korea med 4-0 och är just nu i gruppledning.

Sverige möter Korea i sin andra match på lördag, en match som SVT sänder med start 15.50 i SVT1.