Ishockeyförbundet: ”Du är välkommen oavsett vem du är kär i”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags hade SVT Sports nya programserie Regnbågshjältar premiär. Ett program som handlar om hur det är att komma ut som gay i idrottsvärlden.

Ishockey är en sport som ofta förknippas med machokultur. Anders Larsson , ishockeyförbundets ordförande är själv öppet homosexuell – och medveten om den machostämpel som finns.

– Finns det någon där ute som inte vågar vara sig själv så är det naturligtvis inte okej, säger Larsson till SVT Sport.

Larsson tror att många ungdomar väljer bort ishockeyn på grund av den machokultur som haft och till stor del fortfarande har ett grepp om sporten.

”Du är välkommen oavsett vem du är kär i”

– Det håller på att förändras. Vi är tydliga med vår värdegrund. Du är välkommen oavsett vem du är kär i. Finns det någon där ute, och det är mycket som tyder på att det gör, som inte vågar vara sig själv så är det naturligtvis inte okej, säger Anders Larsson till SVT Sport.

För två år sedan valdes Larsson in som ordförande för svenska ishockeyförbundet. Han tycker att det om något är ett bevis på att ishockeyn är en miljö som välkomnar olikheter.

– Jag lever själv med en man och har det här ämbetet. Jag upplever själv ishockeyn som en mycket varm och välkomnande miljö.

I SVT Sports nya helgsatsning Sportstudion sa ishockeyexperten Jonas Andersson: ”Jag har aldrig hört om att någon på herrsidan skulle vara homosexuell. Det låter ju ganska konstigt om det vore så.”

”Vi tappar ungdomar eftersom bilden av oss är just macho”

Ordförande Larsson:

– Jag tror definitivt att vi tappar ungdomar eftersom bilden av oss är just macho.

Vad tycker du om machokulturen?

Jag känner att det inte finns någonting som är bra med machokulturen. Den förknippar inte jag med något positivt.

– Med det sagt så ska sporten i sig vara oerhört tuff och oöm. Det ska vara tacklingar, stenhårt spel och kamp. Det ena ska inte utesluta det andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.