Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson (t.h.) berättar att ett möte med spelarfacket är inbokat senare i veckan. Foto: TT Nyhetsbyrån/Emil Larsson, SVT

Ishockeyförbundets ordförande svarar på kritiken: ”Måste se oss själva i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson ger nu sin syn på konflikten mellan förbundet och de bojkottande landslagsspelarna.– Det här är klart bekymrande, för förbundet, damspelarna, för hela hockey-Sverige. Men vi ska lösa situationen nu när vi fått ett konkret förhandlingsunderlag, säger Larsson till SVT Sport.

Efter att ha varit bortrest i Asien över helgen, på uppdrag för förbundet, var förbundets ordförande tillgänglig för intervjuer på förbundet på tisdagen.

43 uttagna landslagsspelare bojkottade säsongens första läger och turneringen i Finland som just startat. Förbundet blev taget på sängen av landslagsbojkotten. Lägret ställdes in, likaså Sveriges deltagande i turneringen.

– Vi står här nu med spelare som tackar nej till landslaget. Jag känner ett stort ansvar för detta, även om vi på förbundet levde med bilden att spelarersättningen var löst genom att SDHL tagit över ansvaret för detta på samma sätt som SHL gjort för herrarna, säger Anders Larsson.

Fick underlaget från SICO i går

Enligt Larsson fick förbundet ett underlag med spelarnas krav från spelarfacket SICO först i går.

– Det är lite irriterande, att vi fick det så sent. Men kontakten är tagen och vi kommer att träffas senare i veckan. Målet är att vi ska ha ett landslag i nästa turnering, hemma i Luleå. Då ska vi ha spelare i landslaget som känner att de blivit sedda. Då måste vi ha löst detta. Men det kräver ett stort mått av ödmjukhet – inte minst från mig själv, säger Larsson till SVT Sport.

På frågan vad den här bojkotten sänder för signaler till damspelare i Sverige, svarar Larsson:

– Det här är ett rejält hack i skivan i arbetet. Vi har Europas bästa liga och vi har förbubblat antalet flickspelare de senaste åren. Jag måste se mig själv i spegeln, tjejerna ska inte komma i kläm. Men det gäller inte bara här, hela hockeyvärlden borde reagera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.