Tommy Boustedt. Foto: Bildbyrån

Ishockeyförbundets svar efter bojkotten: ”Vi är förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade samtliga spelare i Damkronorna en bojkott för att få till bättre ekonomiska villkor. Nu har ishockeyförbundet svarat.
– Vi är förvånade över det här beskedet, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

”I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss”. Så inleder Erika Grahm det meddelande på Instagram som lades ut tidigare under onsdagen.

Meddelandet syftade på en bojkott av spel i Damkronorna, eftersom de anser att de behöver bättre förutsättningar från förbundet för att representera landslaget. Ishockeyförbundet ville först inte uttala sig, men skickade sedan ut ett pressmeddelande.

–Vi är förvånade över det här beskedet. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

– Den ersättning som spelarna har vid landslagssamling står respektive klubb för, genom de avtal vi har med klubbar och ligor på de hösta nivåerna.

”Samma modell som för herrarna”

Har ni haft någon kontakt med spelarna? 

– Spelarna har inte varit i kontakt med oss. Nyheten fick vi genom media. Nästa steg blir givetvis en dialog med spelarnas företrädare. Men hur och när den dialogen ska ske får vi vänta med och se, säger Tommy Boustedt.

Ni har en nationsturnering, ser man någon lösning framåt så att de fyra matcherna kan spelas?

– Nej, vad jag förstår har spelarna genom Sico tackat nej till både förlägret och turnering, så det innebär att vi inte kommer spela någon turnering nästa vecka. 

I ett pressmeddelande har ishockeyförbundet också skickat med ett förtydligande av sitt uttalande.

”Avtalet mellan förbundet och SDHL (Svenska Damhockeyligan) förnyades inför säsongen 2019/2020 där vi övergick till samma modell som gällt inom herrhockeyn i många år. Avtalet innefattar möjlighet för klubbarna genom SDHL att utveckla och förbättra de ekonomiska förutsättningarna genom att själva disponera de kommersiella rättigheterna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer