Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Karlsson fick lyfta Stanley Cup-pokalen i natt.

Jackpott för Vegas – ny Stanley cup-mästare

Uppdaterad
Publicerad

Vegas har tagit sin första Stanley Cup-titel. Efter bara sex år i ligan och en övertygande 9–3-seger över Florida blev det klart efter 4–1 i matchserien.

– Jag kan inte hitta ord för att beskriva det. Vi tog hem Stanley Cup-bucklan i Las Vegas. Det är ofattbart, säger kaptenen Mark Stone som ledde laget med sina tre mål.

I slutminuterna stod spelare och publik upp och bara skrek. I slutminuten hyllade speakern spelarna som bara höll i pucken. Efter slutsignalen samlades spelarna runt målvakten Adin Hill i ena hörnet och hoppade och firade.

– Jag tittade i mina lagkamraters ögon när jag tog emot bucklan. Det är den häftigaste känsla jag någonsin haft, att få göra det med mina 25–30 bästa vänner gör det ännu mer speciellt, säger Stone.

Tusentals fans firade samtidigt utanför arenan framför en storbildsskärm.

William Karlsson noteras för en assist  – han blev 43:e svensk att få sitt namn ristat i den klassiska bucklan.

Floridas stjärna avstod spel efter en bröstfraktur

Vegas Jonathan Marchessault tilldelades Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulle spelare. Han gjorde 25 poäng – 13 mål och tolv assists. Han gjorde poäng i de tio sista slutspelsmatcherna. 

Floridas stjärnspelare Matthew Tkachuk, som proppades hårt i den tredje finalen, och sedan dess fått sparsamt med speltid spelade inte alls. Han hade fått en fraktur på bröstbenet.

– Planen var att låta honom vila och vara redo för att spela match sju på måndag, säger tränaren Paul Maurice till NHL.

Vegas har spelat i NHL sedan säsongen 2017–2018 och var i final för andra gången. Senast det begav sig, 2018, förlorade man med 1–4 i matcher mot Washington.

I fjol missade Vegas slutspelet helt, men det är också enda gången sedan starten 2017.

NHL

Vegas Golden Knights logo

Vegas Golden Knights

9 - 3

Florida Panthers logo

Florida Panthers

2-0, 4-1, 3-2
T-Mobile Arena, Paradise, NV
Publik: 19058

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.