Hockeyn satsar på integration: ”Måste ta hand om nyanlända”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyförbundet storsatsar på att rekrytera nyanlända svenskar till idrotten.

För Sportspegeln berättar nu förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt om det stora målet.

”Vi vill vara en viktig, aktiv del i integrationen”, säger han.

I den största kampanjen som svenska ishockeyförbundet någonsin har lanserat fokuserar man nu på att rekrytera barn, ungdomar och nyanlända svenskar till ishockeyn.

– Vi vill vara en viktig, aktiv del i integrationen. Vi har väldigt många nyanlända människor i vårt land och det är precis som när jag bjuder hem gäster i mitt hem, jag vill att de ska må bra och trivas. När vi bjuder in nya svenskar måste vi ju ta hand om dem, förklarar förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt i Sportspegeln.

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

Skickar ut 240 000 brev

Under hösten ska ishockeyförbundet skicka ut inbjudningar till alla sex-, sju- och åttaåringar i Sverige – totalt 240 000 brev – i hopp om att locka unga till ishockeyhallarna.

– Väldigt många är nyanlända svenskar. Alla får en inbjudan till den närmsta hockeyklubben där de har sin vistelseadress. De får låna utrustning och prova på, om de tycker de är kul får de fortsätta, berättar Boustedt.

– Om vi klarar det här är hockeyn givetvis en jättestor vinnare, ur ett brett perspektiv får vi många nya deltagare vilket alla idrotter behöver, fortsätter han.

Vill hjälpa till ett socialt liv

Generalsekreteraren är också noga med att framhäva att det finns fler positiva aspekter än de rent sportsliga.

– Vi måste också se till de här människorna. Tänk vilken samhällsnytta det kan bli att få något vettigt att syssla med. Som barn och ungdomar får man nya kompisar i ett annat land som man kanske inte hade fått annars, och föräldrarna får en möjlighet att komma in i ett socialt sammanhang. På många sätt är bägge parter vinnare här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

Mer i ämnet