Frölundabacken Christian Folin och förbundskapten Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån

Ändringar i Tre Kronors trupp inför kvällens match

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor hade bara anmält nio forwards till gårdagens VM-premiär mot Österrike.

Men till matchen mot Tjeckien i kväll har man registrerat ytterligare två i form av Leksandsduon Oskar Lang och Nils Åman.

Tjeckien är en av guldfavoriterna i VM och har visat fin form den senaste tiden. Förutom premiärsegern mot Storbritannien i går vann de också turneringarna Czech Hockey Games samt Beijer Hockey Games inför VM.

Johan Garpenlöv förväntar sig en annorlunda match jämfört med Sveriges premiär mot Österrike i går.

Ishockey-VM

– Tjeckien är en av toppnationerna och har spelat riktigt bra inför VM. Vi kommer att ha fullt upp i dag, men det gäller för oss att fokusera på vårt spel och bygga vidare på det. Det blir en bra värdemätare för oss, säger han till SVT Sport efter söndagens värmning.

Vann poängligan i Schweiz

Frågetecknet kring det svenska laget har varit vem som ska göra mål och poäng, men hos tjeckerna är offensiven en av styrkorna.

I laget finns bland annat San Joses Tomas Hertl som gjorde 64 poäng (30+34) i NHL under säsongen som gick. Roman Cervenka gjorde lika många poäng för sitt Rapperswil-Jona och vann poängligan i Schweiz.

Utöver det finns namn som Detroits Jakub Vrána samt Michael Spacek som gjorde 46 poäng på 49 matcher för Frölunda i SHL.

– Det blir en annan typ av match i dag. Tjeckien är ett kontrollerat lag som är bra i sina spelvändningar och i anfallszon. De har också bra powerplay, säger Garpenlöv.

Har smsat Bäckström

Tre Kronor hade anmält 17 spelare till VM-truppen inför premiären mot Österrike där de gick runt på tre kedjor. Mot Tjeckien i kväll har man valt att registrera två forwards till, Oskar Lang och Nils Åman, vilket betyder att truppen nu består av 17 utespelare och två målvakter.  Maxtaket är 22 utespelare och tre målvakter.

Hoppet är att fler förstärkningar ska tillkomma, men i går kom en rad ”nej tack” från olika håll.

En som fortfarande inte har lämnat besked är Washingtons Nicklas Bäckström.

– Vi har inte pratats vid ännu, men jag har skickat ett sms så får vi se framöver vad som händer, säger Garpenlöv.

– Vi har sagt från start att vi vill ha in offensiv spets på forwardssidan. Nu är det några spelare som har spelat klart där borta och har vi tur kanske de tackar ja.

KLIPP: Se Sveriges samtliga mål i premiärmatchen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet