Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson om guldhjälten: ”Ett av de större genombrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Växjös tredje SM-guld på sex år kallar SVT:s expert Jonas Andersson för imponerande.

Han lyfter fram 22-årige Pontus Holmberg som den stora guldhjälten.

– När stjärnspelarna i respektive lag inte levererade så var det Holmberg och den formationen som var skillnaden, säger Andersson.

Vad säger du om Växjös SM-guld?

– Imponerande. De vinner varenda tajt match genom slutspelet och spelar ett fantastiskt försvarsspel. Formationen med Pontus Holmberg, Fredrik Karlström och Marcus Sylvegård har ett jättegenombrott som möjliggör det här.

”Den som klivit fram”

Holmberg fick under guldfirandet pris som slutspelets MVP efter sju mål och sju assist på 14 sluspelsmatcher. I finalserien blev det fem mål och en assist för den unga spelaren som vann såväl poäng- som skytteligan.

Jonas Andersson lyfter också fram Holmberg som den stora guldhjälten.

– Han är den som klivit fram. Han gör nio mål i grundserien och går sen fram och gör fem i finalserien – det säger lite om det genombrott han har haft. Det är ett av de större genombrotten. Inför finalserien trodde jag på Rögle för att de hade större bred men det visade sig vara tvärtom.

Hur sammanfattar du finalserien?

– Den blixtrade till ibland. Jag gillar anfallsishockey och tyckte att matcherna mellan Rögle och Skellefteå var riktigt kul. Jag hoppas att svensk ishockey är på väg dit och att inte alla tror att man måste spela som Växjö för att vinna. Jag tror att Rögleishockey, som är en liten blandning, är väldigt i framkant på sikt. Men det var bra klass, tajt och stor dramatik. Sedan blir aldrig en finalserie likadan utan fansen, så enkelt är det.

”Rögle för ineffektiva”

Varför lyckades inte Rögle vinna sin första final?

– Det var för många stjärnspelare på SHL-nivå som inte riktigt klarade att leverera när de mötte den här tajta defensiven. De gör ett jättejobb men är för inneffektiva. Skulle de haft ett eller två mål med sig fler gånger och kunnat spela på det hade de spelat ut Växjö. De spelar en bättre ishockey när de spelar som de kan. Men det var lite för djupa dalar.

KLIPP: Här avgör Växjö SM-finalen mot Rögle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.