Stort jubel i Växjö efter bärgat SM-guld. Foto: Bildbyrån

SM-guld till Växjö Lakers – gick på knock i final fem

Uppdaterad
Publicerad

Växjö är svenska mästare i ishockey.

Man vände mot Rögle i den femte SM-finalen och vann till slut med klara 6-2.

Växjö fick lyfta Le Mat-pokalen för tredje gången.

– Man har alltid drömt om att vinna SM-guld, det är så tillfredsställande att det är helt otroligt, säger tvåmålsskytten Pontus Holmberg till SVT Sport.

Rögle öppnade starkast och tog ledningen men efter att Växjö vänt i tredje perioden rasade Rögle ihop. Ett supereffektivt Växjö utnyttjade varenda chans man fick i slutet och man hann med hela fem mål i den tredje perioden. Rögle fick in ett tröstmål men Växjö vann med 6-2 och man vinner därmed finalserien med 4-1 i matcher.

Växjö tar därmed hem klubbens tredje SM-guld. På läktaren jublade de åtta åskådarna som släppts in.

– Det har varit fantastiskt kul hela slutspelet och att få avsluta med en vinst är otroligt, säger Pontus Holmberg, som också utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare, till SVT Sport.

”Är helt slut”

Växjös tränare Sam Hallam har lett laget till alla tre SM-guld.

– Vi är otroligt stolta över det vi åstadkommer. Vi har haft två tuffa år men att nu få komma tillbaka och vara bäst är underbart, säger han.

Det var en trött tränare som firade guldet.

– Jag är helt slut. Det har gått på högvarv. Mellan semi och final var det en dag. Allt du har läggs på att prestera både för oss ledare och spelare, nu är man helt slut.

Rögle tog ledningen

Rögle tog ledningen i slutet av första perioden när Olli Palola lade in pucken i öppet mål efter en fin assist från Eric Gelinas.

I den andra perioden fick Växjö två powerplay efter varandra på kort tid men det var först i det andra som man lyckades utnyttja läget. Pontus Holmberg skickade in 1-1 med ett rappt skott.

Tidigt i den tredje perioden var vändningen ett faktum efter att Fredrik Karlström kommit fri och placerat in pucken till 2-1.

Därefter föll Rögle ihop och Växjö kunde göra ytterligare fyra mål.

KLIPP: Här avgör Växjö SM-finalen mot Rögle

SHL

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

6 - 2

Rögle BK logo

Rögle BK

0-1, 1-0, 5-1
Vida Arena, Växjö
Publik: 8

Växjös SM-guld

2015: Växjö besegrade Skellefteå i den sjätte SM-finalen.

2018: Växjö vinner SM-guld efter att ha vunnit fyra raka finalmatcher mot Skellefteå.

2021: Växjö tar SM-guld efter att ha vunnit matchserien mot Rögle med 4-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.