Experten inför VM-finalen: ”Rent ut sagt bedrövligt – men det talar för Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Ett försvarsinriktat Finland har tagit sig hela vägen till VM-final.

SVT:s Jonas Andersson tycker att underhållningsvärdet är lågt, men tror ändå att det finska spelet räcker till guld.

– Det var rent ut sagt bedrövligt i går, men samtidigt måste man respektera sättet som de finska spelarna genomför matchplanen, säger han.

Finland tog sig till VM-final genom att slå Tyskland med 2-1 i lördagens semifinal trots att de bara sköt 17 skott framåt.

Det finska spelet kritiserades då av SVT:s experter som konstaterade att det var effektivt, men inte särskilt vackert eller underhållande.

Ishockey-VM

Jonas Andersson hoppas därför att Kanada gör det första målet i dag.

– Då tvingas Finland gå fram lite, annars kan det bli en väldigt tillknäppt match eftersom Finland spelar väldigt, väldigt defensivt, säger experten.

Du var inte helt nöjd med underhållningsvärdet i går?

– Nej, det var rent ut sagt bedrövligt. Man måste respektera sättet som de finska spelarna genomför matchplanen på, men underhållningsvärdet mot Tyskland var obefintligt. Samtidigt: På den här nivån handlar det om att vinna matcher och i ett världsmästerskap spelar det ingen roll om det är vackert eller inte, säger Andersson och fortsätter:

– Om Finland får spela på ledning är de väldigt disciplinerade och då händer det i ärlighetens namn inte särskilt mycket, därför hoppas jag att Kanada gör första målet.

”Det talar för Finland”

Vad talar för Kanada respektive Finland?

– Kanada är väldigt starka när de spelar som de gjorde mot USA, det vill säga lägger ner puckar, sätter press och får spelet längs sargen. Det är väldigt imponerande hur de har vridit runt hela den här turneringen, men Finland har också imponerat stort just med tanke på hur strukturerade de är i defensiven. De gör i stort sett inga misstag och har bara släppt in elva mål på hela turneringen. Det talar för Finland.

Hur tror du att det slutar och vem avgör?

– Jag säger 2-1 till Finland och Anton Lundell sätter det sista målet.

Du ser VM-finalen i SVT2. Uppsnacket börjar redan 18.30 och nedsläpp är 19.15.

SE OCKSÅ: ”Jag kände direkt när jag vaknade att i dag är en stor dag”

VM

Finland logo

Finland

2 - 3

Kanada logo

Kanada

1-0, 0-1, 1-1, 0-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet