Jonas Andersson rasar efter Rysslands bortdömda mål: ”Vem kom på den här regeln?”

Uppdaterad
Publicerad

Alla trodde att Ryssland reducerade till 1–4 i slutet av den andra perioden.

Men Kanada utmanade domslutet, och fick målet bortdömt för en minmal offside.

Helt rätt, konstaterade SVT Sports expert Jonas Andersson – som dock är kritisk till regeln som gör att man kan utmana offsidebeslut innan mål.

– Vem kom på den här regeln, undrar han.

Kanada satte gasen i botten direkt i JVM-semifinalen mot Ryssland.

Efter den första perioden ledde de med 3–0, och drygt fyra minuter in i den andra perioden utökade de till 4–0.

JVM i ishockey

”Korrekt domslut”

Men med knappt två och en halv minut trodde de allra flesta att Ryssland reducerat till 1–4, då Michail Abramov petat in pucken i powerplay.

Men den kanadensiska bänken utmanade domslutet, och ville att domarna skulle titta på en offsidesituation strax innan målet. Och efter tre minuters videogranskning visade det sig att den kanadensiska ledarstaben hade rätt: Backen Semijon Khistjakov var inne i anfallszonen precis före pucken.

– Regeln är ju att pucken måste vara över skridskon, konstaterar SVT Sports expert Jonas Andersson, och fortsätter lite senare:

– När tåspetsen är över (linjen) är inte pucken helt över. Så det är ett korrekt domslut, det är inget att säga om den saken. Men: Vem kom på den regeln? Jag har inte hört någon som klagar på att vi har för mycket mål i ishockey. Att kunna gå tillbaka så här, jag tycker att det är så larvigt, rent ut sagt.

– Det är ju en regel som jag skulle ta bort direkt.

Kanada vann till slut med 5–0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet