SVT:s expert Jonas Andersson. Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: ”SHL är den stora vinnaren”

Uppdaterad
Publicerad
SVT:s expert Jonas Andersson tycker den nya seriestrukturen ger en större tydlighet. Men han förstår att hockeyallsvenskan och hockeyettan är besvikna.

– Det jag tycker är bra är att ligorna nu speglar varandra, med slutspel och så. Man får en tydlighet i det. Det har varit alldeles för otydligt hur man tar sig vidare från hockeyallsvenskan till SHL de senaste säsongerna.

– Jag anser att en upp- och nedflyttning är central, så det inte är en stängd liga. Sen personligen hade jag gärna sett en kvalserie som tidigare. Det var ångest att spela och dramatiken fanns verkligen där.

Andersson ser tydliga vinnare och förlorare.

– Jag tycker att SHL är vinnarna. Som jumbo får man en andra chans och bara ett lag kommer åka ur. Jag förstår hockeyallsvenskan och hockeyettan, för det enda som är bra för dem är tydlighet.

– För som det har varit har det alltid varit ett lag som fått upp till SHL, men även två ibland som nu (med Leksand och Oskarshamn).

Fakta: Det nya seriesystemet

Visa

SHL:
Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien, där de sex bästa lagen går till kvartsfinal och lag 7-10 spelar play-in.
Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan:
Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien. Slutspelet har samma modell som SHL där vinnaren är direktkvalificerad till SHL.
Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyettan.

Hockeyettan:
36 lag indelade i tre geografiska serier (norr-, mitt- och sydettan) med tolv lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 går till ”superettan” och lag 5-12 till geografiskt indelade fortsättningsserier.
”Superettan” spelas med play-in följt av kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren direktkvalificerad till hockeyallsvenskan.
Lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna spelar ”play-out” i bäst av fem matcher där förloraren degraderas direkt till serien under.

Förslaget innebär att maximalt ett lag kan åka ur SHL och Hockeyallsvenskan under en och samma säsong, vilket i sin tur betyder att endast ett lag kan gå upp i SHL och Hockeyallsvenskan under samma säsong.

Det innebär också att man minskar antalet lag i Hockeyettan från dagens 47 till 36.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer