SVT:s expert Jonas Andersson. Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: ”Kul att se vilka som tar chansen att få spela VM”

Uppdaterad
Publicerad

VM närmar sig och Tre Kronor genrepar i Tjeckien i avslutningen av Euro Hockey Tour, Carlson Hockey Games.

En turnering som SVT:s expert Jonas Andersson tycker ska bli intressant att följa på flera sätt.

– Det ska bli kul att se vilka spelare som tar chansen att försöka spela till sig en VM-biljett, säger han.

Jonas Andersson menar att turneringen kan vara viktigare på individnivå än för laget då ett genrep inför ett VM historiskt sett inte haft någon större betydelse för Tre Kronor. Nu kommer i stort sett alla att spela för en VM-plats – framförallt genom bra spel i ”special teams” (power play och box play).

Hur många som blir kvar till VM är svårt att säga, enligt Jonas Andersson.

Ishockey-VM

– Det beror helt på vilka spelare som tackar ja från NHL. Jag räknar med att det blir någonstans mellan fem till tio spelare till VM från den här truppen i Tjeckien. Sedan kan det ju också tillkomma några spelare från SM-finallagen Växjö och Rögle, tror Jonas Andersson.

Det viktigaste i landslagsturneringen då?

– Ja, rent taktiskt hoppas jag att få se strukturer i det egna spelet. På vilket sätt Sverige vill spela sig ur i egen zon, forecheck och styrspel och så vidare.

”Finns ingen begränsning”

Några av Sveriges nyckelspelare enligt Jonas Andersson är – målvakten Adam Reideborn, backen Klas Dahlbeck och anfallaren Oscar Lindberg, samtliga proffs i Ryssland. Den spelaren som Andersson är mest nyfiken på är Luleås Nils Lundkvist.

– Det finns ingen begränsning på hur bra han kan bli. Han har förmågan, trots sin unga ålder (snart 21)att anpassa sig oavsett nivå och tempo, enligt Jonas Andersson.

Vad säger du om landslagssäsongen hittills?

– Första förlusten mot Danmark nyligen är en plump i protokollet, även om det var en träningsmatch. Karjala Tournament i november var en stor besvikelse, medan Channel One Cup i december och Beijer Hockey Games i februari var ett steg i rätt riktning.

– Det är positivt att Sverige hittat ett sätt att vinna över Finland men mer negativt att Sverige inte kunnat slå Ryssland som är en riktig mardrömsmotståndare för Sverige, enligt SVT:s expert.

MER HOCKEY: 18-årige William Eklund målskytt direkt i Tre Kronor-debuten (28 april 2021)

Så sänder SVT från Carlson Hockey Games

Onsdag: Kl 15.50 SVT1/Play Ryssland-Sverige

Kl 20.00 SVT24/Play Finland-Tjeckien

Torsdag: Kl. 15.55 SVT Play Ryssland-Finland

Kl. 19.50 Tjeckien-Sverige

Lördag: Kl. 10.50 SVT1/Play Sverige-Finland

Kl. 14.55 SVT Play Tjeckien-Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet