Jonas Andersson menar att det var en viktig seger. Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson hyllar svenska backarna: ”Turneringens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade ett topptippat Tjeckien med 5-3 i ishockey-VM i Finland. SVT Sports expert Jonas Andersson var nöjd med vad han såg av Tre Kronor.

– Sverige står för en stark insats ikväll, säger han.

Jonas Andersson har flera positiva saker i Tre Kronors insats mot Tjeckien som han gärna lyfter fram. Framför allt hyllar han backarna och målvakten Magnus Hellberg.

– Försvarsspelet fungerar och backarna visar att Sverige har turneringens bästa backbesättning. Hellberg gjorde flera spektakulära räddningar och ingav förtroende, säger experten.

Det har funnits frågetecken kring det svenska målskyttet, men mot Tjeckien lossnade det med fem fullträffar.

– Fem mål mot Tjeckien är starkt och det ger ett självförtroende som behövs framöver. Även viktigt med powerplay där det blir två mål och mängder av farliga målchanser.

Att slå de andra förväntade topplagen i gruppen är viktigt för att få en enklare resa längre fram i turneringen.

– Den här segern är viktig. Alla kommer ihåg vad som hände förra året då Sverige åkte ut i gruppen och även med tanke på hur grupperna ser ut. Det är en otroligt stor fördel att slippa Kanada och Schweiz i en kvartsfinal, säger Andersson som tror att Tjeckien kan mer än vad de visade mot Sverige:

– Tjeckien är en besvikelse. De spelar alldeles för passivt och defensivt i de två första perioderna. Jag räknar med att deras förbundskapten Kari Jalonen kommer att göra förändringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

VM

Tjeckien logo

Tjeckien

3 - 5

Sverige logo

Sverige

1-1, 1-3, 1-1
Nokia Arena, Tammerfors
Publik: 6089

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.