Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: Gör om hockeyns regelverk om kapitalkrav

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på eget kapital slopas kommande säsong på grund av coronapandemins påverkan.

Nu vill SVT Sports expert Jonas Andersson att Svenska hockeyförbundet ser över hela regelverket.

– Jag hoppas man gör om det, säger han.

Den svenska hockeysäsongen fick ett snabbt slut. Allt lades på is och säsongen avslutades sedan coronaviruset tagit sig in i det svenska samhället.

I förlängningen påverkar det elitklubbarnas ekonomi och flera föreningar väntas göra stora minusresultat när boksluten offentliggörs.

Det svenska hockeyförbundet beslutade under onsdagen om att kravet på eget kapital inte kommer att tillämpas vid licensprövningen inför säsongen 2020/2021. Däremot ska samtliga klubbar i samband med licensprövningen också inlämna en plan för att säkerställa föreningens likviditet. Det beslutet välkomnades av Malmö Redhawks vd Patrik Sylvegård.

Vill att regelverket ses över

SVT Sports expert Jonas Andersson är inne på samma spår.

– Jag tycker det är helt rätt och nödvändigt just därför det är sådan ovisshet i dessa tider. Sen tycker jag på lite längre sikt också att man måste se över eget kapital. Det är en ganska dålig måttstock. Man måste kolla mer på likviditeten, det är det som spelar roll för stabiliteten hos föreningarna. Jag hoppas man gör om det, säger han.

Andersson utvecklar sitt resonemang.

– Likviditeten är lite mer komplex och det som egentligen betyder något. Jag tycker det ska finnas vissa krav, men man borde se över regelverket och finjustera det så det fyller rätt funktion. Min ståndpunkt är oavsett om det varit coronatider så är det dåligt att bara stirra sig blind på eget kapital.

Uppmaningen: Budgetera inte med slutspel

SVT Sports expert är även inne på att klubbarna i SHL kanske inte heller borde budgetera med slutspel.

– Hade jag varit Frölunda, Luleå och Färjestad hade jag varit ganska säker på att få några slutspelsmatcher. Men det är en tajt serie och ur ett riskperspektiv är det vansinne att budgetera med ett långt slutspel som serien är utformad. Du ska ändå vara topp sex. Alla borde rimligtvis lägga budget bara för grundserie. Det är lätt att säga i teorin, men det finns en verklighet också. Jag menar inte att förminska den ekonomiska smäll som blivit. Det är ju uteblivna intäkter för många SHL-lag, det är inget snack om saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.