Rickard Wallin firar med lagkamraterna efter Färjestads senaste SM-guld 2011. Blir 2021 året då guldtorkan bryts? Foto: TT

Jonas Anderssons guide till SHL: ”De vinner SM-guld”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå vinner grundserien, Färjestad blir svenska mästare. Men längtan till helgens seriestart blandas med stor oro för Svenska Hockeyligans framtid i spåren av pandemin. Det menar Jonas Andersson, hockeyexpert på SVT Sport:
– Det kan bli en riktigt läskig situation. Det handlar om ligans överlevnad, säger han. Här är hans guide inför SHL-premiären.

De blir svenska mästare
”Om det är svårt i normala fall att tippa en mästare är det omöjligt att tippa nu. Allt beror på covid-19 och vilka lag som har möjlighet att förstärka inför slutspelet. Men Luleå vinner grundserien även i år. Sen vinner Färjestad slutspelet. De har ett offensivt lag och spelar den roligaste hockeyn”

De spelar play-out (där förloraren åker ur SHL)
”Oskarshamn är i mina ögon inte ett SHL-lag och Malmö har tappat för många viktiga spelare. Båda lagen har för tunna trupper.”

Laget som överraskar
”Brynäs. Nyckelspelare är kvar, de har flera tunga nyförvärv och Peter Andersson är ny coach. Brynäs ser spännande ut.” 

De blir en besvikelse
”Malmö. Jag ser inte hur de ska klara sig från ett play-out.”

Årets sportsliga snackis
”Skillnaden mellan hemma- och bortaplan kommer att minska och det gynnar mitten- och bottenlagen. Förra året var det bara HV71 och Rögle som vann mer än de förlorade på bortaplan. Samtidigt som Luleå var 23-3 på hemmaplan spelade man 13-13 på bortaplan. Skillnaden har alltså varit väldigt stor, den fördelen tror jag kommer att minska. Det blir inte lika läskigt att som gästande lag spela till exempel i Scandinavium eller på Hovet.”

Vinterns poängkung
”Anton Rödin, om han får vara skadefri. Snittade en poäng per match i fjol och de tre som var bättre finns inte med i ligan i år. Inte än, i alla fall.” 

Mest värdefulla spelare för sitt lag
”Oskar Alsenfelt, Malmös enda hopp för att undvika play-out.

Vinters målvakt
”Alsenfelt. Han kanske inte får den bästa statistiken, men han kommer ensam att vinna poäng för sitt Malmö.” 

Vinterns back
”Jesse Virtanen, som är tillbaka i Färjestad. Hade visserligen en tung säsong förra året i KHL, men borde hitta självförtroendet snabbt och då bli vinterns back. Bubblare är den alltid stabile Erik Gustafsson, Luleå.”

Vinterns forward
”Anton Rödin, som hade en extremt bra avslutning på förra säsongen.”

Sommarens bästa värvning
”Linus Klasen, tillbaka i Luleå. Luleå var brutalt dåliga i PP förra säsongen, ändå vann de grundserien. Även om Klasen är äldre så kommer han kunna anföra ett bra PP. 

Säsongens genombrott
”Lukas Raymond. Med Ryan Lasch borta borde Raymond få PP-tid, och får han det kommer det bli hans stora genombrott i SHL. Ligans största talang.”

Säsongens tränare
”Peter Andersson, Brynäs. Har alla förutsättningar att lyfta Brynäs den här säsongen.”

”Kan bli en läskig situation”

Så här mår SHL i skuggan av pandemin
”Det är en extremt utsatt situation för SHL som bokstavligt talat slåss för sin överlevnad. Entrébiljetter, souvenirer, kiosk och restaurang står för 31 procent av intäkterna. Dessa kommer inte att kunna ersättas, utan lag kommer att behöva skära i kostnaderna och där står personalkostnaderna för 60 procent. Det är alltså högst sannolikt att lag kommer att behöva förhandla ner löner och i sämsta fall försöka sälja spelare. Innan pandemin var SHL på helt rätt väg både ekonomiskt och sportsligt, nu slåss ligan för sin överlevnad. 

Slutkommentar ”Kul att det sätter igång, men jag har ändå en klump i magen. Ingen vet var covid-19 tar vägen och det kommer vara lag som får ekonomiska problem relativt snart. Det kan bli en riktigt läskig situation där alla kommer att behöva bidra för att ligan ska överleva. Det innebär att spelare kommer tvingas gå ner i lön, bland annat. Hoppas verkligen att jag har fel, men det ser inte ljust ut!” 

KLIPP: Se Jonas Anderssons lista inför SHL-säsongen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Anderssons lista inför SHL-säsongen

Snabba SHL-fakta

Visa

Namn: Svenska Hockeyligan.
Regerande mästare: Frölunda, 2019. (Corona-pandemin stoppade 2020 års slutspel.)
Historik: SM-guld i ishockey delades ut första gången 1922. SHL (tidigare Elitserien) bildades säsongen 1975-76. Flest SM-guld sedan 1975 har Färjestad, med nio titlar.
Antal klubbar: 14.
Källa: shl.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer