Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se målen som släckte Sveriges gulddrömmar i finalen mot USA. Foto: Bildbyrån

Juniorkronornas gulddröm krossades inför hemmafansen: ”Det suger”

Uppdaterad
Publicerad

Det var uppdukat till fest i Scandinavium för att ta det första svenska JVM-guldet sedan 2012. Gästerna USA krossade dock de svenska gulddrömmarna och vann finalen med 6-2.

– Det är tråkigt och aldrig kul att förlora, speciellt inte i en final med den här gruppen, som är så sjukt bra, vi är så jävla tajta utanför. Det suger, säger kaptenen Liam Öhgren som kämpar medan tårarna forsar under intervjun med SVT Sport.

Sverige förlorade mot det bästa laget i turneringen som var favorit på förhand.

JVM i ishockey

– Det är bara att gratulera USA som är det bästa laget i turneringen, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Tunga slagsmål avslutade matchen

Med en halv minut kvar rann känslorna och över efter ett par hårda slagsmål med blödande spelare som fyllde utvisningsbåsen. USA:s spelare firade vilt på isen medan delar av publiken buade.

– Det var tyst i omklädningsrummet och ledsamt för oss alla. För flera av oss var det sista gången vi träffades i ett omklädningsrum på det viset. Vi hade önskat i våra drömmars värld att kunna avsluta på ett bättre sätt och fira tillsammans, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid.

Med 13 minuter kvar av matchen viftade Noah Östlund till med klubban för att få iväg pucken men träffade istället Lane Hutson hårt över läppen och blodvite uppstod. Efter videogranskning fick USA spela i powerplay i fyra minuter, något Sverige klarade av.

Men Sverige fick sedan aldrig något tryck på det skickliga och starka amerikanska laget och när Ryan Leonard kämpade sig igenom två svenska spelare och skickade in 5-2 var det över.

Avslutade 6-2 i tom kasse

6-2 kom i tom kasse med tre minuter och de firande USA-spelarna hördes i hela arenan som mot slutet ställde sig upp och gav det svenska laget en hyllning för en fin turnering där man inte nådde ända fram.

USA vann samtliga matcher man spelade i turneringen.

När domarna fick pris för sina insatser buades de ut av stora delar av publiken.

– Det var ingen bra domarinsats men det är inte därför Sverige förlorade, sedan kan man tycka vad man vill om buandet, säger Jonas Andersson.

JVM

USA logo

USA

6 - 2

Sverige logo

Sverige

1-0, 2-2, 3-0
Göteborg
Publik: 11512

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet