Se finska domarilskan – och Tjeckiens blixtvändning i JVM-bronsmatchen. Foto: Viaplay

Tjeckien tog JVM-brons – Finland kollapsade efter nya ilskan

Finland ledde bronsmatchen i JVM med 5-2. Då fick de en utvisning emot sig och var förbannade. Sedan rämnade det totalt och matchen slutade 8-5 till Tjeckien som tog bronset.

– Det var galet. Som en dröm, säger Jiri Kulich till SVT Sport.

– Det här är den fulaste förlusten hittills, säger Finlands Emil Hemming.

Finland visade tidigt att de inte var nedslagna efter 3-2-förlusten mot USA och tog en 2-0-ledning med två snabba mål, men via sitt vassa powerplay lyckades Tjeckien kvittera.

Sedan gick det snabbt igen. 15 sekunder efter den tjeckiska kvitteringen förde den 17-årige jättetalangen Konsta Helenius upp Finland i ledning och bara 19 sekunder senare fyllde Lenni Hämeenaho på till 4-2.

Hämeenaho hann också göra 5-2 efter två riktigt läckra dragningar innan det var Tjeckiens tur att göra mål.

– Åh, vad tjusigt! Så ska det gå till, säger Viaplays kommentator Niklas Holmgren.

Efter det började en tjeckisk show. Först Ondrej Becher i numerärt underläge. I början av den tredje perioden fick Finlands Aleksanteri Kaskimäki en utvisning emot sig och var förbannad.

– Det är ett jävla skämt. Så dåligt, hördes han ropa från utvisningsbåset.

I numerära överläget som följde satte Jiri Kulich 5-4 och i slutminuterrna kom både kvitteringen, segermålet och två i tom kasse. De fyra sista målen kom alla inom loppet av 50 sekunder.

– Den sista minuten var helt otrolig. Men vi tror på oss själva och jag tror det var därför vi vann, säger Kulich.

Matchen slutade 8-5.

– Vi spelade bra två perioder och i den tredje tror jag att vi trodde att vi hade vunnit. Då kan det gå sådär, säger Hemming.

Det var andra dagen i rad som Finland blev arga på domarna då det även var en omdiskuterad utvisning i den jämna semifinalen mot USA i går.

SVT sänder finalen mellan Sverige och USA klockan 19.00 i SVT2 och på SVT Play.