Juniorkronorna förlorade JVM-finalen. Foto: Bildbyrån.

Juniorkronornas tränare överklagar hårda straff

Uppdaterad
Publicerad

De tre ledare för juniorkronorna som straffades i samband med att de tog av sig sina silvermedaljer efter finalförlusten i JVM i januari överklagar sina straff till idrottens skiljedomstol, Cas.
– Vi tränare har skickat in en överklagan för att se om det går att ta bort avstängningarna eller förkorta dem, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till DN.

Det var ett besviket juniorlandslag som tog emot sina silvermedaljer efter finalförlusten i januari. Några av spelarna och ledarna valde att ta av sig medaljerna och lagkapten Lias Andersson valde även att kasta upp sin på läktaren.

I maj beslutade det internationella ishockeyförbundet att straffa spelare och ledare för händelsen. Förbundskapten Tomas Montén stängs av i de tre första matcherna i kommande VM i december/januari. Assisterande förbundskapten, Henrik Stridh, och målvaktstränare Nizze Landén stängs av de två första.

Nu överklagar de tre ledarna de hårda straffen.

– Egentligen vill jag inte prata så mycket om det här innan vi får ett besked, men jag kan bekräfta att vi tränare har skickat in en överklagan för att se om det går att ta bort avstängningarna eller förkorta dem, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till DN.

Det svenska ishockeyförbundet stöttar ledarna i deras överklagan.

– Är man anställd hos oss, har ett uppdrag eller spelar i något av våra landslag vill inte vi sätta dem i en situation att de känner att de får sköta sig själva. De ska känna en trygghet i att vi hjälper dem till exempel med en jurist eller bara som bollplank. Vi varken vill eller ska förbjuda någon att överklaga ett enskilt straff, säger förbundsordförande Anders Larsson till DN.

Cas har ännu inte meddelat något besked i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer