Blekt Sverige floppade – utslaget av Schweiz i JVM

Efter tolv raka semifinaler för Sverige i JVM tog sviten slut i natt. Schweiz skrällde i kvartsfinalen och vann med 2-0 och skickade ut Sverige ur turneringen i förtid.

– Det är bara att lyfta på hatten för Schweiz. Jag vet inte, men de spelar taktiskt fulländat och med mer kamp än vad vi gör, sa en besviken Tomas Montén till SVT Sport efter matchen.

Efter 40 väldigt bleka minuter växlade det magsjukedrabbade Sverige upp i den tredje perioden och skapade flera chanser – men den schweiziske målvakten Luca Hollenstein var tät och följsam. Han växte till en jätte.

Medan de schweiziska spelarna jublade vilt på isen efter slutsignalen så samlades de svenska spelarna under tystnad vid det egna båset och blickarna var tomma. Målvakten Samuel Ersson blev vald till Sveriges bäste spelare, vilket säger en del om den svenska insatsen.

JVM i ishockey

– Vi spelar inte den hockeyn vi vill idag. Det känns surt att åka ut mot Schweiz i kvartsfinal, när man aldrig mer kommer få spela turneringen, sa den svenska lagkaptenen Erik Brännström.

Målskyttet avslutat efter halva matchen

Det blev inga mål i den tredje perioden. Matchavgörande 2-0 för Schweiz kom strax efter halvvägs in i matchen.

I boxplay i andra perioden tryckte Schweiz på runt målvakten Samuel Ersson och efter flera försök hittade Luca Wyss rätt med 2-0 från minimal vinkel. Här fick de schweiziska spelarna stå ostörda och mata på alldeles för länge.

Schweiz tog ledningen i slutet av den första perioden när Yannick Bruschweiler från egen zon, skrinnade genom hela banan och satte pucken vid sidan av Ersson, ett dolt skott.

Strax innan andra pausen var Schweiz och Valentin Nussbaumer ett friläge från att göra 3-0 men Ersson var följsam och räddade. Schweizaren var ursinnig över missen och slog sönder klubban i båset efteråt.

Fem svenska spelare var tillbaka efter magsjukan på nyårsafton. Sverige hade nått tolv raka semifinaler innan dagens match.