Svenska backstjärnan: ”Hört att jag är sämst i defensiven”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Karlsson, John Klingberg, Victor Hedman... Listan kan göras lång över svenska backar i världsklass. Mycket tyder på att vi inom kort adderar ytterligare ett namn på den listan.

– Jag började spela center men när jag insåg att man fick ha ännu mer puck som back så bytte jag, säger Adam Boqvist, matchhjälten i gruppfinalen mot USA.

Han visar upp SMS:et som Chicagos världsstjärna Patrik Kane skickat. Han som snart blir Adam Boqvists lagkamrat. En hel organisation är spänd och fylld av förväntan inför vad deras nya investering ska ge.

Han försöker dölja sin stolthet men lyckas inte riktigt behålla kylan i ansiktsuttrycket.

JVM i ishockey

– Kane brukar höra av sig, säger han.

Kylan och lugnet är annars två attribut som sticker ut med den här grabben när vi talar om spelet på isen. En så kallad högrisk men högbelöningsspelare. En sådan som kan avgöra matcher på egen hand men också orsaka en del problem i defensiven. 

– Jag har hört att jag är sämst i defensiven men det försöker jag inte att tänka på. Jag jobbar på att bli bättre i egen zon men också på att bli en ännu bättre spelare framåt.

Draftades som nummer åtta

– Jag älskar att göra en flipp-macka (en fin passning) och följa med i anfallen.

Elaka tungor kallar honom för halvforward. En säkerhetsrisk i defensiven.

Andra lyfter fram hans uppsida och den är enorm. De scouter som helst officiellt undviker att uttala sig om andra spelare vittnar om en spelare som på sikt i NHL kan komma upp i 60-70 poäng per säsong. En sådan spelare är en stöttepelare i vilken organisation som helst. En stjärna.

Han draftades i somras som nummer åtta av Chicago. Fem svenska backar valdes i första-rundan och på senare tid är svensk ishockeys stora signum just backspelet. Och då i synnerhet offensiva blålinje-strövare som just Boqvist.

Boqvist spelar i London Knights. Juniorlaget hemmahörande i Ontario. Tanken var att han skulle ha spelat i Brynäs den här säsongen men den svenska klubben ville inte lova honom istid.

– Det tycker jag är bra. Jag är glad att de var så pass ärliga vilket gjorde mitt val enklare.

Turneringens bästa backbesättning

I OHL så har han snittat över en poäng per match. Precis som i JVM. Ett mål och tre assist har det blivit från hans klubba. Han och kaptenen Erik Brännström är hela turneringens offensivt poäng-bästa backar.

Ishockey byggs bakifrån. Sverige har hela turneringens bästa backbesättning. Det bådar gott inför fortsättningen.

Kazakstan blir en munsbit. Sen börjar allvaret. Sverige har inte förlorat sedan 2006 i grundserien. 47 matcher är sviten uppe i nu. En av världsidrottens mäktigaste sviter.

Förra året blev det finalförlust mot Kanada.

Tack vare en backsida med juveler som Boqvist kan svenska folket drömma om ädlare valör den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet