Kanada mästare efter mäktig vändning

Kanada är juniorvärldsmästare efter att ha stått för en jättevändning i finalen mot Ryssland. Laget låg under med 1-3 med drygt tio minuter kvar. Då kvitterade Kanada på två minuter innan Akil Thomas avgjorde.

– Jag såg en lös puck och det var som att jag bara agerade och gjorde mål, säger han till kanadensiska TSN.

När lagen möttes i gruppspelet körde Ryssland över Kanada med 6-0, största förlusten i JVM-historien för lönnlöven.

Revanschen kom alltså i finalen när Kanada vände 1-3 till 4-3 i den sista perioden, där Akil Thomas blir den stora hjälten med sitt första mål i turneringen. På två minuter gick laget från 1-3 till 3-3 där kvitteringen gjordes från den omtalade spelaren under förra mötet, lagkaptenen Barrett Hayton. Under rekordförlusten i gruppspelet valde Hayton att behålla hjälmen på under den ryska nationalsången och tvingades efteråt be om ursäkt.

JVM i ishockey

– Jag bara tog in allting, fansen har varit overkliga, de gör mig stolt över att vara från Kanada. Jag har aldrig varit med i en grupp där vi har kommit varandra så nära så snabbt. Vi är spelare från hela Kanada med kemin i det här laget är helt fantastisk, säger kaptenen Barrett Hayton.

Ryska segertorkan fortsätter

Slutskedet bjöd på riktig dramatik, där Ryssarna hade powerplay och vädja till domaren om ytterligare en utvisning på Kanada för puck out, då pucken träffade kameran på utsidan av plexiglaset. Domarna valde att fria.

Istället drabbades Ryssland av dubbla utvisningar i slutskedet och Kanada lyckades hålla ledningen och kunde vinna nationens 18:e JVM-guld och såg till att Ryssland inte kunde bryta den nio år långa guldtorkan i JVM ,längsta någonsin för den stora hockeynationen.

KLIPP: Mäktig dragning ger Kanada 4-3