USA:s U18-tjejer tog JVM-guld efter suddendrama

USA vann en dramatisk U18-final mot Kanada med 2-1 efter sudden i Bratislava. Först efter 16 minuters sudden avgjorde Kiara Zanon.

Efter kanadensiskt slarv vid offensiv blå linje kom USA i en snabb omställning. Maggie Nicholson drev upp pucken och hade Zanon bredvid sig. Precis före mål lade Nicholson över pucken till Zanon som stötte den i mål. Då stod matchuret på 76.52 och klockan hade slagit 23.10 i den slovakiska huvudstaden.

Det blev starten på ett våldsamt firande, handskar och klubbor kastades vida omkring i Vlado Dzurilla ishall och snart låg hela laget i en enda stor glädjehög. Publiken skanderade ”USA, USA”. Om Kanada har det största stödet på herrarnas JVM gällde det för USA i tjejernas upplaga.

Ledningsmål bakom skymd målvakt

Det var USA som tog ledningen i den första perioden när Abbey Murphy från backplats sköt ett skott som letade sig in bakom en skymd målvakt.

Den amerikanska ledningen höll sig länge, och det var inte förrän i tredje perioden som den kanadensiska kvitteringen kom. När Ann-Frederik Naud tog pucken från sarghörnet och skulle åka bakom kassen skickade hon innan första stolpen iväg en passning till en ren Sarah Paul som dunkade in 1-1.

Matchen gick sedan till förlängning. Då slog som sagt Kiara Zanon till.