Montén: ”Vi har sett alla deras powerplay”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha vunnit gruppen ställs Sverige mot hemmanationen Tjeckien i kvällens kvartsfinal av junior-VM. Tjeckiens chanser ligger i det starka hemmastödet och ett vasst powerplay. Men en som inte har tänkt åka ut ”redan” i kvarten är målvakten Hugo Alnefelt.

– Jag älskar att vinna. Jag vill bara vinna, det finns inget annat, säger han till SVT Sport.

Hugo Alnefelt, till vardags i HV71, har vunnit TV-pucken och var den bärande målvakten när Småkronorna vann U18-VM på hemmaplan förra våren. I årets upplaga av JVM har han stått i tre av fyra matcher och varit en stabil sista utpost för Sverige.

– Jag tycker det gått okej hittills, jag har fått en skön start. Det är bara att lägga i en extra växel nu och gå ut och köra.

JVM i ishockey

”Jag kommer scouta deras PP”

Inför kvarten mot Tjeckien ses Juniorkronorna som en stor favorit och enligt SVT:s expert, Jonas Andersson, finns det två saker som kan hota ett svenskt avancemang.

– I stort sett allt talar för att Sverige vinner. Tjeckien har ett bra powerplay och de har publiken men Sverige är det bättre laget. Det är upp till Sverige att hantera den mentala kampen, självförtroendet och förmågan att spela det egna spelet. Det är det som kommer avgöra om Sverige vinner eller inte.

Tjeckien har ett vasst powerplay med lagkaptenen Libor Zábranský i spetsen, som stod för ett av två mål som Tjeckien gjorde i numerärt överläge mot USA. En spelform som Sverige är väl medvetna om – och förberedda på.

– Vi har sett alla de powerplay som de haft och någonstans blir det en nyckel. Disciplinmässigt handlar det om att inte sätta sig i sådana situationer, men om vi väl hamnar där så måste vi givetvis försöka stänga deras spets, säger förbundskaptenen, Tomas Montén.

– Jag kommer scouta deras PP (powerplay) nu inför matchen för att vara redo på vad som komma skall. Sen är det bara att göra mitt eget och inte så mycket annat, säger Alnefelt.

Matchen sänds i SVT2 med start klockan 19.45.

KLIPP: Sverige gör två snabba mål mot Slovakien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet