Marie-Philip Poulin var full av respekt för målvakten Emma Söderberg och det övriga svenska laget efter nattens kvartsfinal i VM. Foto: TT

Kanadensiska chocken efter kvitteringen: ”Alla tog ett djupt andetag”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas sena kvittering och tappra kämpande möttes med respekt av det kanadensiska laget som var i chock och fick gruppera om inför förlängningen.

– Alla tog en eller två sekunder på sig för att ta ett djupt andetag, säger Marie-Philip Poulin.

Efter att Hilda Svensson kvitterat till 2-2 med 9,2 sekunder kvar av ordinarie tid avgjorde Sarah Nurse 4.26 in i förlängningen. Det är första gången i VM-historien som Kanada pressas till förlängning. Sedan damerna fick VM 1990 är det bara Kanada (tolv guld) och USA (nio guld) som vunnit turneringen.

”De hade en fantastisk målvakt”

– Alla tog en eller två sekunder på sig för att ta ett djupt andetag, se sig omkring och se vilken tur vi har som var omgivna av varandra. Vi visste att det inte var över: De hade ett fantastiskt lag och en fantastisk målvakt men vi behövde bestämma hur vi skulle agera i förlängningen. Vi bestämde att vi skulle hålla dem i deras zon, säger Marie-Philip Poulin.

Damkronorna

Den stora chansen kom efter drygt fyra minuter.

– Jag tyckte att de såg ganska trötta  ut. När jag fick läget såg jag att målvaktens (Emma Söderberg) händer sjönk ner ganska snabbt och då bestämde jag mig för att skjuta högt, säger Nurse till det kanadensiska ishockeyförbundet efter sitt 3-2 i förlängningen.

De svenska spelarna applåderades av kanadensiska fans som dröjt sig kvar vid spelarbussen.

”Glada att vinna i förlängningen”

– De spelar med full kroppskontakt i Sverige så det är något vi var förberedda på. Det var ett lag som ville vinna, och varje gång någon spelar mot Kanada plockar de fram det bästa ur sig själva. Vi skulle ha älskat att få det överstökat under ordinarie tid, men saker händer i matcher och vi är glada över att vinna i förlängning, säger Nurse.

Kanada hade 2-0 och fick sig en fundering inför semifinalen mot Schweiz.

– Vi måste bli bättre på att göra de små sakerna för att sätta upp vårt spel så att vi kan komma i vågor i vårt mer öppna anfallsspel. Men du måste förtjäna det, du får det bara inte från ditt första byte, säger förbundskaptenen Troy Ryan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet