Sverige föll i förlängningsdrama efter bragdartad match mot Kanada i VM-kvartsfinalen

Det blev en osannolik VM-kvartsfinal.

Damkronorna pressade regerande världsmästaren Kanada till en förlängning efter en kvittering med nio sekunder kvar.

Väl där slutade det med förlust, 2-3, och svenska tårar.

– Vi är så jävla nära. Det gör ont, säger Lina Ljungblom i SVT.

Målvakten Emma Söderberg fick 54 skott mot sig, medan Sverige fick iväg 14.

Trots det lyckades alltså Sverige spela helt jämnt med den stora dominanten på damsidan.

Kanada gjorde 2-0 i mitten av den andra perioden, innan Sverige kom tillbaka.

Ljungblom och Svensson slog till igen

Lina Ljungblom slog till med sitt sjunde mål i turneringen i slutet av den andra perioden och sedan väntade en rysare i den tredje perioden.

Med 45 sekunder plockade Sverige ut målvakten och med nio sekunder slog man till. 16-åriga talangen Hilda Svensson, som assisterade fram till reduceringen, blev själv målskytt och kvitterade.

I förlängningen och i spel tre mot tre blev det tungt för svenskorna och Sarah Nurse blev stor matchhjälte för Kanada när hon gjorde sitt andra mål i matchen till 3-2.

”De ska vara jävligt rädda”

Efteråt var besvikelsen stor.

– Vi är så jävla nära och drömmen är få stå här efter en match mot Kanada eller USA och sjunga nationalsången. Det gör ont, säger Lina Ljungblom och fortsätter:

– Vi går ut och krigar som lag i dag och gör mål mot dem. Det är inte Kanada som är dåliga utan vi som är bra. Förlåt ordvalet men de ska vara jävligt rädda för oss i framtiden.

I OS föll Sverige med 11-0 mot Kanada i kvartfinalen och i förra VM slutade det 3-0. Förbundskaptenen var nöjd med utvecklingen.

– Jag är jäkligt stolt, säger Ulf Lundberg.

Närmast väntar spel om placering för det svenska laget.