Ronja Savolainen. Foto: Bildbyrån

”Känns som att lungorna krymper”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås backstjärna Ronja Savolainen drabbades av corona efter SM-finlerna.

Flera veckor senare gör sig sjukdomen fortfarande påmind.

– Det känns som att lungorna krymper, säger Savolainen till NSD.

Bara dagar efter att Luleå säkrat SM-guldet i finalserien mot Brynäs konstaterades att flera spelare i Luleå testat positivt för coronaviruset. Samma vecka kom sedan flera provsvar som pekade på utbredd smitta i truppen.

En av spelarna som smittades var backstjärnan Ronja Savolainen. Trots att det var flera veckor sedan hon insjuknade känner hon fortfarande av sjukdomen.

– Jag får väldigt lätt hög puls när jag tränar. Om jag pratar när vi är ute och promenerar så blir jag också andfådd direkt. Pulsen är 90 och man är andfådd vilket är helt orimligt. Det känns som om att lungorna krymper och att man inte får någon luft, säger hon till NSD.

”Väldigt trött ännu”

Hon berättar också att hon sover väldigt mycket.

– Jag är väldigt trött ännu. Jag kan lägga mig och sova klockan 22:00 och sova till 11:00 dagen efter och det brukar jag inte kunna annars.

Den 23-åriga finländskan upplever dock att det blir bättre och bättre för varje dag som går. Men hon känner ändå oro inför framtiden.

– Det finns inte något som säger hur man kommer att bli påverkad framåt i tiden.

KLIPP: Damernas hockey-VM ställs in igen (21 april, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.