Kaptenen skadad när HV71 föll mot Färjestad

Ett uträknat HV71 jagade ikapp Färjestad. Men det blev bara en poäng: 3–4 efter förlängning.

Dessutom tvingades kaptenen Simon Önerud lämna matchen med en huvudskada.

– Det känns skit. Särskilt med Simon, säger tränaren Stephan Lundh.

Senaste gången SHL-lagen i ishockey spelade SM-slutspel möttes Färjestad och HV71 i en stenhård kvartsfinalserie över sju matcher.

Då, våren 2019, var Färjestad seriesegrare och HV71 tabellåtta.

Nu, med tiotalet matcher kvar av grundserien 2020–2021, är läget ett annat.

Karlstadlaget är där Jönköpingskollegan befann sig för två år sedan medan HV är att av fem lag i en infernalisk kamp om att undvika de två sista positionerna i tabellen och en direkt avgörande matchserie om SHL-existensen.

Efter tre raka förluster sedan landslagsuppehållet och 3–4 i Löfbergs arena ökar pressen på guldlaget från 2017.

-Det är klart att det är en jobbig situation. Jag har varit med om det förut, att vi har legat i botten, men inte så här länge. Det gäller att nollställa sig. Varje match är jätteviktig för oss, säger Filip Sandberg som mot Färjestad gjorde sin 300:e grundseriematch i SHL och kvitterade till 3–3.

”Är enögd”

HV71 tog ledningen när Christoffer Törngren snodde pucken av Färjestads stjärnback Jesse Virtanen och på andra försöket överlistade hemmamålvakten Arvid Holm.

Sedan gick det mesta snett för gästerna.

Först leddes lagkaptenen Simon Önerud av isen efter en tackling från Färjestads back Jonathon Blum och 26 matchsekunder senare tog Virtanen revansch på sig själv och kvitterade till 1–1.

– Jag är enögd men som jag ser det är Simon inte riktigt i balans och han (Blum) kommer högt upp med armarna. Domarna säger att den tar i bröstet men Simon är en rejäl bit på 94 kilo. Om han får den i bröstet skakar han bara av sig den, säger Stephan Lundh.

HV-tränaren var bekymrad.

– Det är ruggigt tungt. Han är inte bara vår lagkapten, han är också en riktigt skicklig spelare. Vi behöver alla nu, säger han.

Sju bra minuter

HV71 var helt utspelat i den andra perioden då Färjestad gick ifrån till 3–1.

– Vi har väl tio sekunder i anfallszon på hela perioden. Det kunde ha varit mer men Hugo (målvakten Alnefelt) står på huvudet, säger Filip Sandberg.

I tredje perioden hände något med HV71. Anton Wedins reducering till 2–3 gav poängförhoppningar och efter Sandbergs kvittering hade bortalaget segervittring.

– Det är frustrerande. Vi spelar bra hockey i sju minuter. Om vi kunde öka på det till 50 minuter skulle vi ha extremt bra chanser att vinna matcher. Nu var vi nära men är inte värda mer, säger Sandberg.

I stället avgjorde Olle Lycksell för Färjestad, med sitt fjärde mål på de fem senaste matcherna.

– Skönt. Det mesta går in nu, säger matchhjälten.

Färjestad har i och med förlängningssegern tagit fyra raka tvåpoängare på hemmaplan.