Det jublas hos Björklöven. Foto: Bildbyrån/Rörligt C More

Björklöven till kvalfinal efter ett sanslöst drama

Uppdaterad
Publicerad

Björklöven vann den sjunde och avgörande hockeyallsvenska semifinalen mot Karlskoga med 8-5. De sista nio minuterna gav ett sanslöst drama när Karlskoga hämtade upp 1-6 till 5-6 och hade flera chanser till kvittering och förlängning.

– Puuust, morsan måste fått en hjärtattack, samma sak med alla miljoner som håller på oss. Vi får fjärilar och tappar det men vi vann. Vi gör en bra match förutom de sista tio ”hjärtstartarminuterna, säger kaptenen Fredric Andersson till C More.

Karlskoga gjorde 3-6,4-6 och 5-6 på 3.08. Då återstod det 2.53 och laget pepprade Kevin Poulin i Lövenmålet när man spelade med utplockad målvakt i flera sekvenser.

Löventränaren ilsken på domarna

– Domaren ger dem chansen igen, jag är ruskigt besviken. De gör ingenting första 50 minuterna och sedan plockar de utvisningar för allting. Det blev ett stressmomenet. Det är klart att det blev känslor. Det var starkt att hitta en väg att vinna matchen, säger Björklövens tränare Hans Wallson.

Med sekunder kvar att spela hade Gustaf Thorell öppet mål att göra 6-6 men sköt i burgaveln, det blev tårar efteråt, och Löven kunde göra två mål i tom kasse för 7-5 och 8-5. Laget får nu möta Timrå i kvalfinalen som inleds på söndag. Vinnaren går till SHL nästa säsong.

– Det blir väldigt tomt efter slutsignalen och det är jobbigt att det är slut men med lite distans ska vi vara nöjda med säsongen. Det stod 1-6 men vi gjorde match av det. Det var ju jättenära med en kvittering, ett par centimeter från att ta det till förlängning. Vi ger aldrig upp, säger Karlskogas tränare Karl Helmersson.

Det lilla halmstrået som Karlskoga försökte greppa försvann, trodde alla, när björklövenspelare kom i bredd och enkelt tog sig in i zonen. Alex Hutchings stötte in 6-1 efter blott 49 sekunder i tredje efter passivt karlskogaförsvar. Men det gav i själva verket tändveden till avslutningsbrasan.

Björklöven fick en drömstart i den avgörande semifinalen i det hockeyallsvenska kvalet. Redan efter 38 sekunder gjorde Justin Crandall 1-0. Sekvensen videogranskades för hög klubba, som inte kunde bevisas av tv-bilderna.

”Vet inte hur bra kamerorna är”

– Jag vet inte hur bra kamerorna är men jag försökte gå efter pucken och stöta in den, säger Crandall om sekvensen där han högg på sin egen retur. Han gjorde sedan även 3-1 i powerplay.

Efter 3.44 gjorde Fredric Andersson 2-0  efter att Alexander Wiklund i friläge spelat ut pucken till vänster där Andersson klippte till.

Karlskoga fick dock snabb kontakt när Lukas Pilö gjorde 1-2 assisterad av David Lilja redan efter 5.25. När Lilja passade ifrån sig pucken checkades han hårt och gick ner för räkning. Det blev dock ingen åtgärd från domarna. Lilja fick ledas av isen. Han kunde inte spela mer.

HockeyAllsvenskan

BIK Karlskoga logo

BIK Karlskoga

5 - 8

IF Björklöven logo

IF Björklöven

1-3, 0-2, 4-3
Nobelhallen, Karlskoga
Publik: 8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.