Ishockey-VM 2021 avgörs i Lettland. Samtliga matcher spelas i Riga. Foto: Bildbyrån.

Klart: Lettland tar över ishockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

Belarus blev av med värdskapet.

Och nu är det bekräftat att Lettland i stället arrangerar årets ishockey-VM.

– Det är bäst, säger Kalervo Kummola, vice ordförande i internationella ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Det internationella ishockeyförbundets (IIHF) styrelse har i dag röstat igenom att VM 2021 spelas i Riga. Där ska hela världsmästerskapet avgöras, i två arenor som ligger 150 meter från varandra.

– Det är bäst att ha det i ett land, för vi vet inte hur det blir med covid-19 och så vidare, säger Kalervo Kummola, vice ordförande i internationella ishockeyförbundet, till SVT Sport.

IIHF menar även att en ensam arrangör öppnar för flexibilitet.

– Vi kan hitta kostnadseffektiva lösningar för att förverkliga ett bubbla-koncept. Men vi kan även göra oss redo för att välkomna supportrar till VM, om det är säkert, säger internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel.

Avhoppshot av huvudsponsor

Danska Herning och slovakiska Bratislava var andra alternativ som IIHF övervägde. Men Lettland och Riga tar över som arrangör sedan Belarus fråntogs sitt värdskap. Detta efter kritik och hårt tryck – bland annat från huvudsponsorn Skoda som hotade med att hoppa av om VM skulle avgöras i Minsk.

Belarus har under den senaste tiden skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare.

Ishockey-VM 2021 spelas mellan maj och juni, och planen är att de 16 deltagande nationerna ska bo på samma hotell.

KLIPP: Hockey-VM flyttas från Belarus (18 januari, 2021)

Bakgrund ishockey-VM 2021

2017

19 maj: Internationella ishockeyförbundet (IIHF) utser Lettland och Belarus som arrangörer för ishockey-VM 2021.

2020

9 augusti: Aleksandr Lukasjenko utses till vinnare av det kritiserade valet i Belarus, vilket leder till stora protester och demonstrationer.

9 september: Lettland meddelar att de inte kommer arrangera ishockey-VM tillsammans med Belarus.

17 september: IIHF utser en expertgrupp som ska utreda förutsättningarna för turneringen.

2021

11 januari: IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus president Lukasjenko fångas på bild i en hjärtlig kram vid ett möte i Minsk. ”Det var ganska chockerande bilder”, säger IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola.

15 januari: Luleås backstjärna Erik Gustafsson säger att han kommer att bojkotta ett eventuellt VM i Belarus. ”Om det spelas där och jag blir uttagen kommer jag att tacka nej”, säger han till Aftonbladet.

16 januari: Huvudsponsorn Skoda meddelar att man hoppar av samarbetet om Belarus är en av arrangörerna.

18 januari: IIHF beslutar att ishockey-VM kommer att flyttas från Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.