Jayna Hefford är vice president för damernas motsvarighet till NHL. Foto: TT

Klart: Så spelas nya proffsligan för damer i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att ishockeyn på damsidan får en motsvarighet till NHL i Nordamerika.

PWHL, Professional Women's Hockey League, drar igång i januari 2024 med sex lag.

Boston, Minnesota, Montreal, New York, Ottawa och Toronto. Där kommer alla nya lag att finnas när Professional Women's Hockey League startar efter årsskiftet.

”I dag ser vi framåt mot en fenomenal framtid för PWHL”, säger Jayna Hefford, som är vice president för PWHL, i ett uttalande.

”Vi har aldrig sett mer spänning och efterfrågan på damsport, och genom lanseringen av den här ligan kommer de bästa damspelarna i världen att ha möjlighet att nå ännu högre höjder.”

24 omgångar i första säsongen

Ligan är i slutskedet när det gäller rekrytering av sportchefer till klubbarna. Mellan 1-10 september har klubbarna chansen att skriva kontrakt med spelare på den öppna marknaden. Den första säsongen kommer att bestå av 24 omgångar med start i januari 2024.

Tidigare fanns det två proffsligor i Nordamerika, Professional Women’s Hockey Players’ Association (PWHPA) och Premier Hockey Federation (PHF). Men nu har basebollaget Los Angeles Dodgers delägare Mark Walter, som sedan tidigare köpt PHF, fört samman organisationerna.

Dodgers-ägare stöttar ekonomiskt

Han kommer tillsammans med Dodgers president Stan Kasten att stötta ligan ekonomiskt.

”Vårt fantastiska spel har kraften att fängsla och koppla ihop sportfans överallt, och vi är glada över att kunna plantera rötter i sex av Nordamerikas mest passionerade hockeymarknader”, säger Kasten.

NHL går även ut med ett uttalande: ”National Hockey League gratulerar PWHL för dagens besked. Vi kommer att fortsätta stötta damhockeyn och vi ser fram emot att jobba tillsammans för att sporten ska växa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.