Foto: Bildbyrån

Klart: VM även under OS-säsong – ”Rätt väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart.

Det blir VM på damsidan även under OS-år, meddelar det internationella ishockeyförbundet (IIHF).

”Helt rätt väg att gå”, skriver den svenska förbundskaptenen Ulf Lundberg i ett sms till SVT Sport.

Ishockey-VM har spelats årligen, med undantag OS-säsongerna sedan sporten blev en del av de olympiska spelen. Nu ändras den saken.

I dag, på IIHF:s halvårskongress i St. Petersburg, röstades förslaget att spela världsmästerskap för damer, A-gruppen, under OS-år igenom. Det blir alltså ett VM i Danmark nästa år.

”Att spela VM även OS-år, precis som på herrsidan, tycker jag är helt rätt väg att gå. Intresset för damhockey växer och för fortsatt stark rekrytering och sportslig utveckling krävs att yttersta elitnivån syns ännu mer”, skriver den svenska förbundskaptenen Ulf Lundberg i ett sms till SVT Sport.

Tanken är att VM fortsatt ska spelas i i mars/april, men under OS-säsongerna 2022 och 2026 kommer mästerskapet att gå av stapeln i augusti.

– Vi har haft en bra diskussion inom rådet. Vi ville nå fram till en långsiktig lösning, säger IIHF:s ordförande Zsucsanna Kolbenheyer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.