Klingberg bröt nacken efter huvudsmäll

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Frölundaspelaren Carl Klingberg fick föras till sjukhus efter matchen mellan hans Zug och SCL Tigers i den schweiziska ligan under lördagskvällen.

Efter röntgen har det framkommit att svensken brutit nacken.

– En bit av en nackkota är helt av och ett flertal ligament/ledband i nacken är av eller uttänjda, säger pappa Anders Klingberg till Göteborgs-Posten.

Det var i gårdagens match mot SCL Tigers som Zug-forwarden Carl Klingberg åkte in i sargen med huvudet först efter en duell med en moståndare.

Svensken fick lämna isen på bår, med fixerad nacke och föras till sjukhus.

Enligt sajten Swiss Hockey News har Klingbergs klubb, Zug, meddelat att han har återfått känseln i alla kroppsdelar och att han är vid medvetande.

”Kommer läka”

Till Göteborgs-Posten berättar nu pappa Anders Klingberg att 27-åringen bröt nacken.

– Han mår förhållandevis bra. Det är en fraktur på nackkotan, men han har tack och lov känsel. En bit av en nackkota är helt av och ett flertal ligament/ledband i nacken är av eller uttänjda.  Det är i och för sig en allvarlig skada, men prognosen är att det kommer att läka utan men, säger Anders Klingberg.

Professor emeritus Yelverton Tegner, tidigare lagläkare för Luleå Hockey och specialist på ryggradsskador och hjärnskakningar, förklarar för TT att det hade kunnat gå betydligt värre.

– Som tur är har vi varit relativt förskonade i hockeyn från sådana här allvarliga skador. Vi hade ju Hans Norberg som blev helförlamad för ett antal år sedan, på 80- och 90-talet hade vi ett antal fall med förlamning till följd av rygg- och nackskador, säger han.

– Så potentiellt är det en väldigt allvarlig skada. Har han nu inga tecken på förlamning är det jättebra.

TT: Hur lång kan återhämtningen bli efter en sådan här skada?

– Vad jag än säger är det en vild gissning. Det beror helt på hur skadan ser ut. Men det tar förmodligen månader innan han är på is igen. Det beror på en mängd faktorer, säger Yelverton Tegner.

För fyra år sedan blev en spelare i Rönnängs IK förlamad efter att ha slagit huvudet i sargen.

Innan Klingberg kraschade in i sargen hade han gjort sitt sjunde mål för säsongen. Matchen vanns till slut av Zug med 2–1.

Klingberg kom till den schweiziska klubben 2016. Dessförinnan har han spelat i Frölunda, Atlanta, Winnipeg och Torpedo Nizhny Novgorod. Han var även med och tog VM-guld med Tre Kronor 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.