Foto: NHL

11-åriga Laila fick kyssa bucklan med sina idoler

Uppdaterad
Publicerad

St Louis Blues kan för första gången titulera sig Stanley Cup-mästare. Och med på isen för att fira segern var 11-åriga och svårt sjuka Laila Anderson.
– Hon är otrolig, jag kan inte ens beskriva med ord vad hon inneburit för mig. Hon har lärt mig så mycket om livet, säger backen, tillika hennes idol, Colton Parayko i Sportsnets sändning från isen.

St Louis Blues vann i natt klubbens första Stanley Cup någonsin när de besegrade Boston Bruins i den sjunde och avgörande matchen. Förutom spelarna på isen fanns även St Louis Blues-supportern Laila Anderson.

I höstas drabbades Anderson av sjukdomen, HLH, som påverkar immunsystemet. I november uppmärksammade St Louis-supportrarna Andersons kamp och i januari genomgick hon en benmärgstransplantation.

Fick stående ovation

Anderson har sedan dess tillbringat mesta delen av tiden hemma eller på sjukhus. Men när hon var på plats under den tredje matchen mellan St Louis och San Jose reste sig publiken, samt båda lagen, och gav henne en stående ovation.

Först dagen innan den sjunde finalmatchen blev det klart att St Louis tog med sig Anderson till Boston för att få bevittna avgörandet på plats. Och väl på plats vann bortalaget inför ögonen på Laila.

”En sådan krigare”

Efter matchen fick hon vara med på isen och fira med laget.

– Hon är en sådan krigare. När jag besökt henne på sjukhuset har hon hon alltid varit glad, trots att hon kanske haft den värsta dagen på veckan med all medicinering. Det visar att det finns mycket mer i livet än hockey. Hon är otrolig, jag kan inte ens beskriva med ord vad hon inneburit för mig. Hon har lärt mig så mycket om livet, säger backen, tillika hennes idol, Colton Parayko i Sportsnets sänding från isen.

Och Laila själv valde att tacka laget, fansen och Parayko för allt stöd under sjukdomsperioden.

– Jag är tacksam för att han stöttat mig så mycket, det här var min chans att ge tillbaka till honom. Jag kan inte tacka laget och fansen nog mycket, säger Laila Anderson till Sportsnet.

Se matchbilder från avgörandet i Sportnytt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer