Karriären kan vara över för Henrik Lundqvist. Foto: Bildbyrån.

Läkaren om Lundqvist: ”Liten sannolikhet att komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist ska operera hjärtat.

Risken är att målvaktens karriär är över.

– Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten efter en sådan här operation, säger överläkaren Stefan James till Radiosporten.

Lundqvist meddelade den 17 december att han har problem med hjärtat och i dag skrev målvakten på sociala medier att han måste opereras.

Det är en stor och komplicerad operation som är livsnödvändig, berättar Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala Universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, för Radiosporten.

”Stänger av hjärtat”

– Det kan leda till försämrad hjärtfunktion och till slut till döden, säger han till kanalen.

Stefan James vet hur operationen kommer gå till.

– Den här typen av operation är en stor operation. Det är en öppen hjärtoperation där man kopplar in hjärt-lungmaskin, stänger av hjärtat, öppnar bröstkorgen och sedan skär man bort både aortaklaffen och den första delen av kroppspulsådern. Sedan byter man ut klaffen mot en konstgjord, säger överläkaren.

”Tar tid att återfå kraften”

När – och om – Lundqvist kan fortsätta NHL-karriären är oklar.

– Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten efter en sådan här operation. Det tar lång tid att återfå sin kraft och i knappa 40-årsåldern är sannolikheten väldigt liten, säger Stefan James.

KLIPP: Henrik Lundqvist ska operera hjärtat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.