Emma Nordin och Sara Grahn /arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärnorna överväger att lämna Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har de gjort drygt 400 landskamper. Nu överväger två av Damkronornas stora stjärnor, Emma Nordin och Sara Grahn, att sluta i landslaget.
– Det är ganska påfrestande att vara borta så mycket som vi är. Nu när SOK-stödet dragits in förlorar man en eller två veckors lön varje gång man åker i väg med landslaget, säger Sara Grahn.

Luleås forward Emma Nordin var den den bästa svenska poänggöraren i SDHL säsongen 2017/2018 med sina 58 poäng på 35 matcher. Efter säsongens slut prisades hon sedan som Sveriges bästa spelare. Hon tillsammans med stjärnmålvakten Sara Grahn, som nyligen lämnat Brynäs för Luleå, har tillsammans gjort drygt 400 landskamper.

Men nu kan det vara över. Båda spelarna har meddelat förbundskapten Ylva Martinsen att de är tveksamma till fortsatt landslagsspel.

– Att dra på sig landslagströjan är det mest ärofyllda som finns. Men det har inte känts lika tillfredsställande de senaste åren. Man är också borta rätt många dagar varje år. Under mina tio år i landslaget har vi inte heller tagit några medaljer, säger Emma Nordin till NSD.

”Är ganska påfrestande”

I slutet av denna vecka kommer båda två att vara med på det första träningslägret landslaget har på Bosön och i Uppsala. Därefter kommer de att lämna ett besked.

– Vi får se hur det känns då. Jag kanske får suget tillbaka. Jag och Ylva har ju haft en bra dialog. Jag gillar henne. Hon är sympatisk och förstående. Och det vore trist att avsluta landslagskarriären med en sjundeplats, säger Nordin.

– Vem vet, det kanske känns roligt med landslaget igen efter lägret. Men just nu vet jag faktiskt inte riktigt. Jag har varit med i landslaget rätt många år. Tretton tror jag att det är. Och det är ganska påfrestande att vara borta så mycket som vi är. Nu har det bidrag vi tidigare haft dessutom dragits in, så varje gång man åker i väg med landslaget förlorar man en eller två veckors lön, säger Sara Grahn.

Förbundskaptenen förstående

Damkronorna har drabbats av flera avhopp, bland andra assisterande lagkaptenen Anna Borgqvist. Martinsen klandrar dock  inte Nordin eller Grahn men hoppas givetvis på att de båda ska vilja fortsätta i landslaget.

– Vi har redan tappat ett par spelare. Och jag är verkligen glad att de ger det en chans. För de behövs. Vi har ju inte så många spelare att välja mellan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer