OS-beskedet: Fler damlag i hockey

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tio och inte åtta damlag i hockey i OS 2022, meddelar internationella hockeyförbundet.

– Det här är en av de största milstolparna, säger ordförande René Fasel.

Internationella hockeyförbundet skriver på sin officiella hemsida att antal damlag i hockey i OS 2022 utökas från åtta till tio.

Beslutet, som fattats av Internationella Olympiska Kommittén (IOK), gläder hockeyförbundets ordförande René Fasel.

– Vi är extremt nöjda och belåtna med beslutet. Det har diskuterats länge och vi är glada över att det blir verklighet i Peking 2022, säger han till hemsidan och fortsätter:

– Det här är en av de största milstolparna för damhockey och för alla kvinnliga spelare som drömmer om att tävla i OS.

Även SVT:s expert Maria Roth är positiv till dagens besked.

– Det är jättebra om man breddar hockeyn och gör den attraktiv för många länders förbund så att de vill nå toppen och då måste man göra så här och bredda topplagen i världen, säger hon.

Har tappat SOK-stödet

I egenskap av värdnation är Kina direktkvalificerade till OS.

I Pyeongchang slutade Damkronorna sjua och gjorde sitt sämsta OS hittills och i slutet av juni kom beskedet att Damkronorna tappar stödet från Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Sju nya grenar finns med på OS-programmet 2022, bland annat singel rodel för damer. De övriga är big air i freestyleskidåkning för både damer och herrar, mixedstafett i short track, mixed-lagtävling i backhoppning, mixed-lagtävling i freestyleskidåkning samt mixed-lagtävling i skidcross.

Enligt IOK är tanken med de nya vintersporterna att öka jämlikheten mellan könen. I och med de nya OS-grenarna ökar damernas andel av idrottarna till 45,44 procent – i Pyengchang var motsvarande siffra 41 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.