Tomas Holmström under OS-finalen 2006 Foto: TT

Holmström invald i finrummet: ”Enormt uppskattad”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Holmström har blivit invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame, av Svenska Ishockeyförbundet.

Tomas Holmströms meritlista är lång.

Den förre forwarden har bland annat ett OS-guld, fyra Stanley Cup-titlar och ett SM med Luleå 1996. I NHL blev det 1 026 matcher för Detroit Red Wings under 15 säsonger.

”I den tuffaste ligan i världen får man oftast en roll i laget, som det gäller att leva upp till. Tomas plats var framför motståndarmålet, där han skymde målvakterna så väl det nu gick och även styrde in många mål. Han blev på det sättet enormt uppskattad i Detroit Red Wings och vann under sin tid där fyra Stanley Cup”, skriver juryn i sin motivering.

ARKIV: Se när SVT hälsade på Tomas Holmström i Piteå 2015

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT hälsade på Tomas Holmström i Piteå 2015 Foto: SVT

Juryns hela motivering:

Visa

”En av alla talanger, som fått sin uppfostran i plantskolan Piteå. Via Luleå, där han vann SM-guld 1996 hamnade Tomas i NHL och Detroit Red Wings, där han gjorde femton säsonger och 1 026 matcher.

I den tuffaste ligan i världen får man oftast en roll i laget, som det gäller att leva upp till. Tomas plats var framför motståndarmålet, där han skymde målvakterna så väl det nu gick och även styrde in många mål. Han blev på det sättet enormt uppskattad i Detroit Red Wings och vann under sin tid där fyra Stanley Cup.

Massor med stryk i sin specialroll fick han förstås, men diverse extra skytt på ryggen bland annat gjorde att han klarade sig hyfsat trots allt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer