Leksand räddade dubbla poäng i kvalstrecksmötet

Viktiga poäng på spel i nedre delen av tabellen. Då fick Leksand sista ordet och vann med 3-2 efter straffar.

– Vi skapar många målchanser men gör för få mål, summerar Linköpingstränaren Bert Robertsson.

Det var två lag som hade problem med målskyttet redan innan matchen och effektiviteten visade sig flacka även idag. Framförallt för bortalaget Linköping som skapade mer.

Det var dock Leksand visade framfötterna först och efter drygt tio minuter gjorde Mattias Ritola att ångesten släppte något från dalmasarnas vitkläddas axlar då han hängde dit 1-0. En hård handledare satt i nättaket men fick videobedömmas.

Oskarshamnsmålvakten hade nämligen fått en leksing i knät vilket domarna valde att granska. Det var rätt att granska men lika rätt att man sedan kom fram till att hemmaspelaren fått hjälp dit av en Linköpingsspelare.

”Vi äger matchen”

Efter 1-0-målet vaknade dock bortalaget till liv och började skapa allt mer mot Leksandsmålet.

Det tog dock lång tid innan 1-1 kom.

– Efter första tio minuterna blir vi ganska stabila och äger matchen. Skapar många målchanser men gör för få mål. Vi spelar bra boxplay och gör mål i powerplay. Det är väl analysen, tyckte Linköpings tränare Bert Robertsson efter mötet vilket sammanfattade allt.

Fem minuter in i tredje perioden var det dock Sam Lofquist som stänkte upp 1-0 och några minuter senare var det dags igen då Broc Little satte fart.

Amerika-importen tog sig förbi en rad vitklädda och serverade Joe Whitney som bara satte dit klubban till 1-2.

”Verkligen dramatik”

Linköping hade också bud på mer men tack vare det klassiska bottenlagssyndromet, svårt att göra mål, blev det istället kvitterat igen.

– Verkligen dramatik! Matchen är inte slut förrän slutsignalen ljuder. Vi var i underläge, skit händer, men det är bara gå in och kriga. Nu kommer vi ut med två pinnar så det är skönt att få till det, säger kvitteringsskytten i Leksand, Jonas Arnelöv.

För så blev det.

Bonuspoängen gick till hemmalaget efter att Spencer Abbot avgjort straffläggningen i den sjätte straffomgången.