Leon Draisaitl, Edmonton Oilers. Foto: TT Nyhetsbyrån

Leon Draisaitl första tysk att tilldelas Hart Trophy

Uppdaterad
Publicerad

110 poäng i grundserien gjorde att Leon Draisaitl, 24, blev första tysk att tilldelas Hart Trophy som går till NHL:s mest världefulle spelare.

– Det är en trevlig individuell utmärkelse, men det finns inget som är större än Stanley Cup, säger tysken.

Edmonton Oilers-forwarden Leon Draisaitl, som tog emot priset på länk från hemmet i tyska Köln, vann också Ted Lindsay Award som röstas fram av spelarna själva till skillnad från Hart Trophy som är journalisternas pris.

I Hart-omröstningen vann han före Colorado Avalanches center Nathan MacKinnon och New York Rangers-forwarden Artemij Panarin.

Femma i omröstningen kom Draisaitls lagkamrat Connor McDavid. Kanadensaren ses av många som världens bästa ishockeyspelare, men den här säsongen gjorde han 13 poäng färre än Draisaitl.

– Jag tycker att jag och Connor har en väldigt hälsosam och bra relation. Vi försöker bara göra varandra bättre varje dag, säger tysken.

Edmonton åkte ut i play in-rundan i årets slutspel.

Draisaitl är andra tysk i de fyra stora amerikanska proffsligorna att bli utsedd till ligans mest värdefulle spelare. Den första var basketstjärnan Dirk Nowitzki som fick motsvarande pris i NBA 2007.

Hedman trea bland backarna

Winnipeg Jets Connor Hellebuyck utsågs till bästa målvakt och där blev Jacob Markström fyra och Robin Lehner sexa.

Bästa back blev Nashville Predators schweizare Roman Josi med Victor Hedman på en trejdeplats.

Rookie-priset gick till backen Cale Makar, Colorado.

KLIPP: Tampa Bay till Stanley Cup-final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.