Foto: Bildbyrån

Lettisk NHL-målvakt död – blev 24 år

Uppdaterad
Publicerad

Han spelade nyligen hockey-VM för Lettland.

Matiss Kivlenieks har avlidit efter att ha träffats av en fyrverkeripjäs i bröstet.

Han blev 24 år gammal.

Matiss Kivlenieks bjöd på en storartad insats när han med sitt Lettland slog Kanada med 2-0 i hockey-VM. Den lettiske spelaren som tillhört Columbus Blue Jackets har avlidit enligt det lettiska ishockeyförbundet.

”Vi sänder våra mest innerliga kondoleanser till Matiss Kivlenieks familj, vänner och kolleger. Han var målvakt för vårt landslag under det senaste världsmästerskapet och noterades där för fyra matcher. Han spelade också åtta NHL-matcher under sin karriär. Med sin stridsanda, arbetsmoral och attityd var han en sann förebild inom sporten”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Hyllats av Nyquist

Kivlenieks värvades av Columbus Blue Jackets 2017 och har under senaste säsongen även spelat för AHL-laget Cleveland Monsters. Målvakten hade tidigt NHL-ambitioner, flyttade till USA och spelade för olika lag i Minnesota Junior Hockey League.

– Vi är chockade och ledsna. Vi uttrycker våra kondoleanser till hans mamma Astrida, hans familj och hans vänner i denna hemska tid, säger klubbens sportchef John Davidson i ett uttalande och fortsätter:

– ”Kivi” var en enastående ung man som tog emot varje dag och varje person med ett leende.

Han debuterade för Blue Jackets den 20 januari 2020 och imponerade. Då hyllades han av svenske lagkamraten Gustav Nyquist.

– Ja, han var fantastisk. Grym, helt enkelt, sade Nyquist enligt Sportexpressen efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.