Ralfs Bergmanis, till vänster, jublar efter att ha gjort ett av sina tre mål mot Tjeckien. Foto: TT.

Lettland chockade Tjeckien – klart för kvartsfinal

När Rysslands plats i JVM skulle ersättas blev det Lettland som fick chansen, och den chansen tog de verkligen tillvara på.

För i sista gruppspelsmatchen besegrade laget Tjeckien med 5-2, vilket gjorde att de nådde kvartsfinal efter en tredjeplats i gruppen.

Det är första gången någonsin som Lettland når en kvartsfinal i JVM.

Lettland har under sin 30-åriga historia spelat i A-JVM sju gånger, med årets turnering inräknad. Men baltiska nationen har aldrig nått slutspel, förrän i år.

Efter att ha fått med sig en poäng mot Slovakien i tredje gruppspelsmatchen, så skulle Lettland chocka Tjeckien i den fjärde och sista gruppspelsmatchen.

JVM i ishockey

Lettland var effektivt, och hade redan efter drygt tolv minuters spel 2-0. Tjeckien lyckades komma tillbaka till 2-2 i mitten av andra perioden. Men knappt två minuter senare skulle Ralfs Bergmanis ge Lettland ledningen igen. Och det var bara början för kaptenen, som från sin backposition även skulle göra 4-2 innan andra perioden var över, och sedan fullborda sitt hat-trick med 5-2 i tom bur.

En stort bidragande orsak till Lettlands seger var målvakten Bruno Bruveris, som räddade 33 av 35 skott i matchen.

Lettlands avancemang till kvartsfinal innebär att Slovakien blev sist i gruppen, och har spelat färdigt.

Nu ställs Lettland mot tvåan i Sveriges grupp i kvartsfinal.