Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Mark Masters om skandalen som skakat Kanada: ”Tystnadskulturen är stor”

Uppdaterad
Publicerad

JVM i ishockey pågår i Kanada men många av rubrikerna inför har handlat om skandalen från 2018 då åtta kanadensiska spelare anklagas för våldtäkt. Det kanadensiska förbundet har kritiserats för att haft vetskap men inte agerat tillräckigt.

– Händelsen har skadat förbundets anseende. Undersökningar visar allmänhetens missnöje, säger TSN:s Mark Masters till SVT Sport.

Det handlar om en skandal från 2018 där åtta spelare, varav en del var med i det kanadensiska JVM-laget, ska ha våldtagit en kvinna.

Enligt kanadensiska TV-kanalen TSN stämde en anonym kvinna det kanadensiska ishockeyförbundet i april i år. I stämningen menar man att förbundet ska ha ignorerat, eller inte handlat tillräckligt, när det gäller systematiska övergrepp som förbundet ska ha känt till under flera år.

– Förbundet har kritiserats starkt av såväl journalistkåren som av framstående personer. Politiker har höjt sina röster, säger Mark Masters, reporter på TSN, till SVT Sport.

Betalade skadestånd

Några veckor efter att händelsen anmäldes betalade hockeyförbundet skadestånd till den målsägande kvinnan. Detta uppdagades i maj i år. Eftersom det blev en överenskommelse har ärendet inte prövats i domstol men nyligen meddelades det att både polisen och förbundet återupptagit sina utredningar.

Kritiken mot förbundet har varit massiv. Premiärminister Justin Trudeaus uttalande tidigare i juli:

– Just nu är det svårt för folk att lita på det kanadensiska ishockeyförbundet.

Hockey Canada har fått delta i hårda utfrågningar i parlamentet. Frågorna har bland annat handlat om hur det står till med machokulturen inom kanadensisk ishockey och med vilka medel som förlikningen har finansierats. Enligt uppgifter från Globe and Mail ska det röra sig om medlemsavgifter erlagda av juniorspelare.

Konsekvenser för förbundet

Flera stora sponsorer har avslutat sina samarbeten med det kanadensiska förbundet.

– Det här har varit en stor nyhet i Kanada. Ishockey är den största idrotten i landet. Och det som har hänt är ett stort problem, säger Mark Masters.

27 maj meddelade NHL att man startar en egen utredning kring anklagelserna för att undersöka om det rör sig om spelare som nu är under NHL-kontrakt.

– Tystnadskulturen är stor inom ishockey och andra sporter. I samhället är det också en tystnadskultur när det gäller sexuella övergrepp. Det är ett problem som ishockeyn står inför.

Det kanadensiska ishockeyförbundet har skapat en handlingsplan för att ta lärdom av tidigare händelser och förändra kulturen.

– Syftet är att allt fler ska öppna upp sig om incidenter och arbeta förebyggande för att sådant här inte ska hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.