Foto: Bildbyrån

Trots avgångskrav efter skandalerna: Förbundstoppen sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt våldtäkt där spelare från Kanadas JVM-lag 2018 ska ha deltagit och hanteringen därefter har medfört massiv kritik mot landets hockeyförbund.

Förbundets ordförande och vd, Scott Smith, har fått avgångskrav sedan detta uppdagades tidigare i år.

Men på onsdagen meddelade Smith att han vill sitta kvar och få till en förändring.

Nu i dagarna pågår förhör kopplat till en undersökning om hur det kanadensiska hockeyförbundet hanterade en misstänkt våldtäkt där spelare från JVM-laget 2018 ska ha deltagit.

På onsdagen fick förbundets ordförande och vd, Scott Smith, svara på avgångskrav som riktats mot honom av bland annat tidigare NHL-spelaren och övergrepps-överlevaren Sheldon Kennedy. Kennedy krävde att Smith samt ledningsgruppen och styrelsen i förbundet skulle avgå. Det fick han även medhåll om på onsdagen.

Idrott och politik

– Det behövs en större kulturförändring inom hockeyförbundet än vad du lovar. Ibland behöver bra människor kliva åt sidan för att allmänheten har förlorat förtroendet för dem. Tyvärr är det här ett sådant tillfälle, sa liberala politikern Anthony Housefather på onsdagen, enligt TSN.

Scott Smith fick frågan rakt ut, men gick inte med på att avgå. Trots att han förstår att kanadensarnas förtroende för förbundet har skakats.

– Jag är beredd att ta på mig ansvaret för förändring inom vår sport. Jag anser att jag har erfarenheten för att göra det. Om vår styrelse eller utredningen antyda att jag inte är rätt person, då är jag beredd att acceptera det, sa Smith.

Betalade skadestånd till målsägande

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum under 2018 där en kvinna ska ha utsatts av åtta hockeyspelare, varav en del av dem var del av det kanadensiska JVM-laget. Några veckor efter att händelsen anmäldes betalade hockeyförbundet skadestånd på cirka 28 miljoner kronor till den målsägande kvinnan. Detta uppdagades i maj i år. Eftersom det blev en överenskommelse har ärendet inte prövats i domstol.

Trots att förbundet har nått en överenskommelse med kvinnan har de återupptagit sin utredning. Även lokalpolisen i Kanada har öppnat utredningen kring fallet igen, en utredning de lade ner under februari 2019 utan att det ledde till åtal.

I augusti hålls det covid–19-uppskjutna JVM 2022 i Edmonton, Kanada. Trots den pågående stormen är det kanadensiska hockeyförbundet, tillsammans med det internationella ishockeyförbundet, redo att arrangera.

– Även fast det var en liknande åldersgrupp under 2018 så är det andra spelare i den här gruppen. Vi ser fram emot att arrangera, säger Scott Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet