Oskar Lindblom prisas efter cancern Foto: Bildbyrån

Lindblom prisas efter cancern: ”En kamp”

Uppdaterad
Publicerad

Philadelphias Oskar Lindblom, som 2019 drabbades av cancer, har tilldelats NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy.

– Förra säsongen var en kamp för mig, säger Lindblom som berättar om fysisk såväl som psykisk utmattning efter sjukdomen.

– Men bara att kunna komma tillbaka på isen igen känns så väldigt bra. Jag kan inte säga mer än så. Det är en fantastisk känsla att vara tillbaka på isen igen, säger Lindblom.

Utmärkelsen går till den spelare i ligan som under säsongen bäst har exemplifierat uthållighet, sportsmannaanda och hängivenhet till ishockeyn.

Lindblom diagnostiserades i slutet av 2019 med Ewings sarkom, en slags skelettcancer. I början av juli i fjol avslutade han sin cancerbehandling och redan två månader efter det var han tillbaka på isen.

– Att komma tillbaka när man har förlorat alla muskler – sedan när man börjar spela känner man att man inte riktigt är där – det var en jobbig tid att ta sig igenom. Sedan kommer även det mentala ikapp, och man är trött hela tiden. Förra säsongen var en kamp för mig, säger Lindblom.

– Oskar är en ung man som fortsätter att imponera på oss med sitt engagemang och sin karaktär. Att gå igenom vad han gick igenom och återvända till laget under slutspelet i Toronto-bubblan visar otroligt mycket beslutsamhet och mod, säger tränaren Chuck Fletcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.