Shanga Aziz är kritisk mot språket inom idrotten Foto: Bildbyrån

Locker Room Talk: ”Det skapar skeva värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

Malmös Marcus Sylvegård stängs av i två matcher efter att ha skrikit grova kommentarer till en Djurgårdsspelare under gårdagens SHL-match. Shanga Aziz från organisationen Locker Room Talk tycker att något måste göras för att förhindra grovt språk inom idrotten. ”Det skapar skeva värderingar” skriver han till SVT Sport.

Marcus Sylvegårds avstängning får kritik från både den egna klubben och Djurgårdens tränare, de tycker att straffet är för hårt även om de inte tycker att kommentaren var okej.

– Det är oacceptabelt, samtidigt sägs mycket värre saker på isen. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till SVT Sport.

Organisationen Locker Room Talk jobbar för att händelser som denna inte ska förekomma i idrottsrörelsen och grundaren Shanga Aziz tycker att situationen är beklaglig.

”Jag tänker framför allt på alla unga killar vi utbildar i omklädningsrummen varje dag. Hur de ser upp till spelarna i SHL, deras förebilder. De vill vara och göra allt som dem. Därför är det otroligt viktigt att domaren tydligt visar att ett nedvärderande språk inte hör hemma på isen” skriver han i ett sms till SVT Sport.

Vanligt med grovt språk

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson tycker också han att två matchers avstängning är ett för hårt straff:

– Ska man stänga av honom för det här måste man stänga av väldigt många personer på olika nivåer i olika sporter, säger han till SVT Sport.

Aziz håller med om att språkbruket är vanligt inom ishockeyn, men han tycker att domarens agerande var rätt och att grova kommentarer ska straffas.

”Tråkigt nog har han rätt i att det är ett vanligt språk på isen. Det innebär också att det krävs ännu fler åtgärder, där domarens beslut (matchstraffen reds. anm.) är ett steg i rätt riktning. Idag vet vi att nedvärderande snack gentemot kvinnor och HBTQ+ personer inom lagidrott följer med ut i samhället och skapar skeva värderingar.”

Han menar att svensk idrott har ett stor ansvar i att jobba mot denna typ av språkbruk och att det måste tas på allvar.

”Jag har förtroende för att domarna fattar rätt beslut. Samtidigt är det viktigt att se över långsiktiga lösningar för att skapa en förändring i hockeyn i stort. Utrymme för misstag ska och måste finnas, avgörande är vad man väljer att göra i nästa steg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.