Malmös sportchef Patrik Sylvegård (vänster) och forwarden Marcus Sylvegård (höger). Foto: Bildbyrån

Malmös sportchef: ”Bögjävel” skrattar man ju bort

Uppdaterad
Publicerad

Malmös Marcus Sylvegård stängs av i två matcher för att ha skrikit ”din jävla horunge” till en spelare i Djurgården.

Han tvingades också ställa sig upp och be om ursäkt till resten av laget.

– Det är oacceptabelt, samtidigt sägs mycket värre saker på isen. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det, säger sportchefen Patrik Sylvegård till SVT Sport.

Det var i början av den tredje perioden mellan Malmö och Djurgården i går som ett stort bråk utbröt på isen.

Malmös Marcus Sylvegård fick två minuters utvisning, men ropade då något till en Djurgårdsspelare och fick i stället matchstraff.

Forwarden straffas nu med två matchers avstängning för att, enligt disciplinnämndens dom, ha ropat ”din jävla horunge”.

Redhawks sportchef Patrik Sylvegård, tillika Marcus pappa, berättar att 19-åringen sedan fick ställa sig upp inför laget och be om ursäkt, men att man i övrigt inte kommer att agera från klubbens sida.

– Vi har pratat med Marcus och han har bett om ursäkt. Det är långt ifrån våra värderingar, men i stridens hetta så hände det tyvärr, säger han till SVT Sport.

Djurgårdsspelaren: ”Total lögn”

Enligt Patrik Sylvegård var forwarden på väg bort från situationen när en spelare i Djurgården först skrek något sexistiskt åt honom. Marcus Sylvegård svarade då ”din jävla horunge”.

– Som vanligt hör domaren bara det ena och det är otur för Marcus. Det var långt ifrån våra värderingar, men samtidigt ganska vanliga ord som sker på banan.

Vad sade han?

– Det var såhär: Spelaren i Djurgården sade något i stil med ”Vad fan håller du på med din långhåriga bögjävel” och då svarade Marcus ”Håll käften din horunge”, säger Patrik Sylvegård innan han fått veta domen mot Marcus Sylvegård.

SVT Sport har pratat med den utpekade Djurgårdsspelaren som nekar till anklagelsen.

– Pekar de ut mig? Det är total lögn. Rent skitsnack. Jag var knappt med i bråket och förstår inte vad jag har med det där att göra.

Du var ändå på isen. Känner du igen ordväxlingen eller är den helt främmande för dig?

– Jag hörde faktiskt ingenting och har inga mer kommentarer, säger spelaren.

”Bögjävel skrattar man ju bort”

Patrik Sylvegård betonar att det är oacceptabelt att använda ett sådant språkbruk på isen, och resonerar kring användandet av förolämpningar.

– Man kan fråga sig var gränsen går och vad som är kränkande. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det. Det sägs mycket värre saker som domaren inte reagerar på. Och man kan säga mindre vulgära saker som kanske är mycket mer kränkande för en människa, säger han.

Han påpekar samtidigt att det finns omständigheter bakom den här situationen att ta hänsyn till.

– Det är inget som man bara åker runt och säger utan anledning, är du med? Det är klart som sjutton att om du har blivit påhoppad av fyra spelare, adrenalinet pumpar, 6 000 åskådare på läktaren skriker och du får höra något sådant i örat... då svarar man. Det är bara att gå till sig själv. Även om det inte är okej, säger Patrik Sylvegård.

– Jag försvarar inte Marcus på något sätt, men man måste titta på hela situationen. Hade inte Djurgårdsspelaren sagt något hade det inte skett.

SVT Sport har sökt Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.