Lucas Wallmark. Foto: Bildbyrån

Lucas Wallmark bryter tystnaden efter KHL-flykten

Uppdaterad
Publicerad

När kriget bröt ut var han förste svensk att bryta kontraktet med den nyblivna mästaren CSKA Moskva.

Lucas Wallmark spolade miljontals kronor för att det helt enkelt kändes som det enda rätta att göra.

– Med tanke på vad ukrainska familjer förlorar i detta och de hemskheter som möter oss därifrån så är min uppoffring väldigt liten i jämförelse. Egentligen ingenting att tala om ens, säger han, till SVT Sport.

OS stora svenska målkung förbereder sig just nu för spel med Tre Kronor. VM i Finland vilar runt hörnet och han satsar på att ta plats i laget. 

– Vi kan få ett bra lag både med men också utan NHL-spelare. Kolla på Finland som vinner mästerskap utan de absolut främsta. Det handlar om att skapa ett starkt lag.

Det har varit en speciell och omtumlande säsong. Han gick från att göra succé i OS till att bara dagar senare stå klubblös. Detta efter ett för honom självklart beslut – att avbryta sitt avtal med CSKA Moskva.

”Ville bara härifrån”

Den regimtrogna klubben med täta band till Kreml och president Vladimir Putin kunde han längre inte representera. Wallmark berättar hur han resonerade.

– Ett land som startat ett olagligt krig. Är jag verkligen säker i den här staden? Det var så många tankar som for i skallen. Klubben är också tätt förknippad med regimen. Jag kände att jag inte ville vara en del av detta. Jag hade en familj hemma i Sverige som låg sömnlös. Nej, jag ville bara härifrån.

Kontakten och initiativet togs omgående att försöka ta sig ut ur avtalet och klubben visade medkänsla här.

– När jag pratade med klubben så hörde de på mig att jag inte ville vara kvar. Jag var inte längre den gamle Lucas. Allt var förändrat.

Ekonomiskt bakslag

Enligt uppgifter till SVT Sport förlorade han i samband med det avslutade kontraktet, som också sträckte sig över kommande säsong, över 10 miljoner kronor.

– Det blev en ekonomisk käftsmäll, säger Wallmark och fortsätter:

– Men jag kände att jag inte ville vara en del av det där. Jag kan inte stå bakom det som sker. 

CSKA vann i dagarna Gagarin Cup. Motsvarande Stanley Cup i NHL. Liga-titeln efter seger i slutspelet där två svenska spelare var med och vann. Klas Dahlbäck och Adam Reideborn valde att stanna kvar när Wallmark och Joakim Nordström valde att lämna. 

– Alla gör sina egna val. Det får stå för dem.

Hur ser du på din egen framtid?

– Jag kommer aldrig mer att sätta foten där igen i alla fall. Så mycket kan jag säga. Nu är det dags att sätta ner foten mot kriget.

Många i Luleå och många i Umeå hoppas nog på dig i år. Vad kan du säga till dem?

– Att det inte blir Sverige.

”Inte jätteinsatt”

Här närmast väntar alltså VM. Ett VM som spelas i Finland. Ett land som gränsar till Ryssland och där NATO-medlemskap är en stor politisk säkerhetsfråga precis som i Sverige. Beslut om Finländskt NATO-medlemskap tas i maj och kan komma att skapa ett ännu mer osäkert politiskt klimat mellan grannländerna. Att Finland nu ska husera mästerskapet ser däremot Wallmark inga problem med i dagsläget. 

– Jag är inte jätteinsatt i för och nackdelar om detta. Av den anledningen vill jag inte diskutera frågan. Men jag tror inte att det blir ett VM om spänningarna trappas upp.

KLIPP: Här sätter Sveriges kapten 5–3 mot USA – Småkronorna U18-världsmästare (1 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.