Tommy Boustedt. Foto: Bildbyrån

Lugnande beskedet – efter att Sverige degraderats till B-VM

Uppdaterad
Publicerad

Generalsekreterare Tommy Boustedt skickar nu ett lugnande besked.
Degradering till B-VM men allting fortsätter som vanligt med damverksamheten.
– Vi kommer att fortsätta satsa på tjejerna på samma sätt som tidigare, säger svensk ishockeys högste verkställande chef till SVT.

Tommy Boustedt gästade SVT Sports sändning i samband med vinstmatchen mot Frankrike. Där fick han frågan om svensk dam-ishockeys framtid vid en degradering och lämnade klart och tydligt besked.

– Allting kommer att fortsätta som vanligt.

Det finns alltså ingen plan på avveckling gällande satsningen på damerna.

SHL och förbundet täcker upp ekonomiskt

Samtidigt klargör han också att ingen utökning av samlingsdagar är att vänta och inte heller tänker förbundet ersätta tjejerna i samband med landslagssamlingar. Där täcker SHL och förbundet upp för ekonomiskt bortfall för de som har arbete. 

– Vi har ett reglerat avtal som vi följer med SDHL och det är klubbarna som är deras arbetsgivare.

Förbundskapten Ylva Martinsen har i SVT:s sändningar önskat längre läger och förberedelser inför VM. Önskat att de spelare som blir utslagna ur SM-slutspelet och är aktuella för VM får samlas under förbundets paraply för att hålla igång.

Ungefär som fallet är på herrsidan där flera turneringar spelas inför ett VM och där spelare som blir utslagna ur SM får landslagserfarenhet.

– Danmark samlas längre tid än oss, har hon bland annat sagt.

”Kan inte klämma in fler samlingsdagar”

Men även här är Boustedt tydlig.

– Vi kan inte klämma in fler samlingsdagar. Även det är reglerat med SDHL och det är 65 dagar och det är taket. Det antalet dagar kommer vi upp till utöver VM eller OS-turnering.

USA är världens bästa landslag med fyra raka VM-guld. Deras tjejer fick ett stort ekonomiskt genombrott när förbundet gick med på att öka ersättningen till spelarna. Men åt det hållet sneglar inte Boustedt. Han tror på den svenska modellen.

– Den bygger på att klubbarna tar det ansvaret. Jag tror inte det kommer bli aktuellt för oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer